Чревни разстройства

Характерните признаци на непоносимост към глутен могат да останат незабелязани, поне в началото, тъй като могат да бъдат свързани с множество други заболявания. Тези признаци се проявяват преди всичко чрез стомашни смущения. Хроничната диария е най-често срещаният и продължителен симптом. Понякога може да се наблюдава и запек. Често се наблюдават и други неразположения като коремна болка, подуване на корема или дори гадене и повръщане. Тези симптоми никога не се появяват изведнъж, а напротив, развиват се постепенно.

 


Вторични признаци са: 

  • Умора;
  • Загуба на тегло;
  • Нарушения в концентрацията;
  • Спазми;
  • Болки в ставите;
  • Рани по устната кухина;
  • Изтръпване;
  • Кожни обриви;
  • Депресивни епизоди.

 

Изявата на глупеновата непоносимост е различна и броят и интензивността на симптомите може да варира при всеки отделен пациент. Понякога може да няма никакви симптоми - това състояние се нарича „тиха цьолиакия“.

 

Промени в женското здраве

Менструалният цикъл при жените може да бъде повлиян от непоносимост към глутен. Често може се появят промени в продължителността и редовността на менструациятаНепоносимостта към глутен може да причини както забавяне, така и преждевременно настъпване на менструацията. Последствията от тези нарушения също могат да доведат до безплодие и да причинят спонтанни аборти.

 

Забавяне на растежа при деца

Непоносимостта към глутен може да покаже специфични признаци при децата. В допълнение към класическите стомашни разстройства, които могат да се проявят, при децата може да се наблюдава и забавяне на растежа или нисък ръст, забавен пубертет, липса на апетит, промени в настроението, раздразнителност и чупливост на зъбите.

 

Как се диагностицира непоносимостта към глутен?

Каквито и да са оплакванията при пациентите, диагнозата може да се постави само след извършване на кръвен тест, който трябва да установи наличието на специфични антитела, които потвърждават наличие на заболяването - анти-трансглутаминаза. Ако резултатът от този тест е положителен, е необходимо да се извърши ендоскопия с биопсия на дванадесетопръстника. След това се назначава диета, която изключва продукти, съдържащи глутен, и едва след известно време спазване и наблюдение на състоянието на пациентите се оценява изразеността на симптомите, с които може да се потвърди или отхвърли диагнозата глутенова непоносимост.

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/Actualites/Dossiers/DossierComplexe.aspx?doc=intolerance-gluten-signes-qui-doivent-vous-alerter