Диабет тип 2 е заболяване, което се развива с течение на времето и често остава недиагностицирано дълго време.
Ето защо винаги е добра идея да поддържаме кръвната си захар в оптимални нива.
Това не само предотвратява появата на диабет тип 2, но намалява възпалението, подобрява се физическото и умственото състояние и цялостното здраве.
Въглехидратите, приемани от храната, се превръщат в глюкоза повече или по-малко бързо.
Когато нивата на глюкоза в кръвта се повишат, панкреасът произвежда инсулин, за да ги понижи, което улеснява навлизането на глюкозата в клетките.
Намалената инсулинова чувствителност е отличителен белег на диабет тип 2.
Как да контролираме нивата на кръвната захар?
Разходка след хранене
20-минутна разходка след всяко основно хранене води до значително намаляване на нивата на кръвната захар.
Няма по-лесен начин за предотвратяване на диабет тип 2.
Тази практика се използва успешно и при гестационен диабет, за да се поддържат нивата на кръвната захар на майката и плода в здравословни граници.
Физическа активност с участието на мускулатурата на краката
Краката са най-голямата ни мускулна група, те консумират значителни количества захар под формата на гликоген, който се изгаря по време на физическа активност.
В допълнение към разходките можете да се правят и специфични тренировки за крака.
Можете например да се правят редовно клякания, за да се изчерпат запасите от захар.
Например може винаги да се избира изкачването по стълбите, вместо използването на асансьор, дори и ако е трудно в началото.
Фибри и оцет
Препоръчително е да се приемат поне 40 грама фибри.
Това число се отнася само за количеството фибри, а не за теглото на цялата храна с високо съдържание на фибри.
Например една круша тежи около 200 g и осигурява 7 g фибри.
Препоръчително е да се добавят 1-2 чаени лъжички оцет в храната.
Салата с оцет и зехтин, комбинирана с основно ястие с високо съдържание на зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови растения предпазват от резки покачвания и спадове в нивата на кръвната захар.
Пропускане на хранене
При отпадналост и затруднена концентрация след закуска или след вечеря е препоръчително да се да се пропусне хранене, като се спазват указанията за периодично гладуване.
80% от хората са по-чувствителни към инсулин сутрин и следователно могат да метаболизират закуската по-добре, но останалите 20% могат да метаболизират по-добре вечерята.
Важно е да се определи как тялото реагира на хранене в определени часове и да се обмисли пропускане на закуската или вечерята.
Във всеки случай, за ефективно метаболизиране на въглехидратите, препоръчително е обядът да е преди 15:00, а вечерята - преди 20:00, при това на вечеря делът на въглехидратите трябва да бъде минимален.
Избягване на бързи захари
Можете да се изключат следните храни от ежедневното меню:
- Продукти, направени с бяло брашно;
- Енергийни барчета, често съдържат добавени захари и мазнини;
- Подсладено плодово кисело мляко;
- Подсладено кафе с мляко;
- Безалкохолни и енергийни напитки.
Повече зърнени храни
Бобовите растения като боб, леща и други подобни имат положителен ефект върху кръвната захар.
Според това бобовите растения намаляват не само незабавното повишаване на кръвната захар, но и повишението, причинено от следващото хранене.
В резултат на това бобовите растения имат превантивен ефект върху инсулиновата резистентност и диабет тип 2.
Прием на достатъчно вода
Нивата на кръвната захар също се влияят от достатъчен прием на течности.
Хидратацията улеснява работата на бъбреците и клетките, така че хората, които пият достатъчно количество вода, имат по-нисък риск от развитие на диабет.
Препоръчва се да се пият 1,5 литра вода дневно, но подходящото количество зависи от телесното тегло, температурата и влажността на околната среда и нивото на физическата активност.
Тези мерки не заместват медикаментозното лечение на диабет, те могат да имат само превантивен ефект и да допълват комплексната терапия на диабет тип 2.
Референции:
https://www.cuerpomente.com/salud-natural/tratamientos/7-remedios-caseros-para-bajar-azucar-sangre_9958