Освен че изварата е пълноценна диетична храна, тя е в списъка с продуктите, които спомагат изграждането на висока имунна защита. В съдържанието й присъстват големи количества фосфорни и калциеви соли и около 20 аминокиселини, голяма част от които незаменими. Именно присъствието на специфични полезни вещества правят изварата подходяща храна през студеното полугодие. Обикновенно тези ценни вещества се осигуряват чрез консумацията на различни плодове и зеленчуци през лятото. Ето защо изварата може да се разглежда като адекватен техен заместител през зимата, който е редно да присъства ежедневно на трапезата ни.

 

 


Според вида на суровината, от която се получава, изварата бива млечна, мътенична и суроватъчна, а в зависимост от съдържанието на мазнината -  пълномаслена, полумаслена и обезмаслена.

 

 

Изварата се усвоява от организма по-бързо от млякото.

 


Изварата е бедна на мазнини, същевременно е добър източник на белтъчини, които се състоят от сяра-съдържащи аминокиселини – цистин, метионин и др., предпазващи черния дроб от увреждания. Не случайно хората казват, че изварата е „медицинската сестра на черния дроб“.

 

 

Заради хранителния си състав, изварата е важен елемент в диетични режими, препоръчвани на пациенти със заболявания на черния дроб и жлъчката.