Болестта на Крон се проявява в прекалено натрупване на бели кръвни телца по стените на червата, което води до възпаление. Най-честите симптоми са стомашна болка, силна умора, липса на апетит, загуба на тегло, запек, възпалени очи и др. Страдащите от тази болест, може да имат спазми в стомаха или гадене, когато се хранят. 


Следващият списък включва храните, които дразнят стомаха и могат да предизвикат неразположение в повечето от случаите на хората с болестта на Крон.


По време на възпалението трябва да се избягват храни с високо съдържание на фибри, както и пикантни храни, тъй като те се отразяват негативно на възпалените черва. Затова не трябва да се консумират кафяв ориз, зърнени култури като сушени плодове, ядки, семена и киноа.Трябва да се избягват алкохолни и кофеинови напитки. Млечните продукти също не са за предпочитане, защото могат да съдържат допълнително количество фибри. Те са по-трудни за усвояване, но и могат да причинят болка в стомаха.


Някои източници на мазнини, които съдържат влакна, също трябва да се изключат от менюто. Причината е, че високото съдържание на мазнини, може да предизвика газове и да се раздразни чревната лигавица. Затова е необходимо да се намалят бобът, грахът, пържените яйца и саламът. 


Плодовете, съдържащи фибри, също е добре да се ограничат. Трябва да се избягват и плодовите сокове с целулоза. Може да се консумират обаче ябълки, ако се отстрани обвивката им.

 

NEWS_MORE_BOX


От зеленчуците трябва да се намалят цвекло, броколи, брюкселско зеле, карфиол, царевица, лук и зимна тиква. От изброените не всички са с високо съдържание на фибри, но могат да подразнят стомаха. За да се намали количеството влакна по зеленчуците, е препоръчително те да се белят.


Сладките неща трябва да се консумират умерено, тъй като може да предизвикат разстройство на стомаха. От менюто е препоръчително да се изключат храни, съдържащи трици, бисквити, направени от пълнозърнесто брашно и конфитюри.


Избягвайте и други храни, които ви дразнят стомаха и чревната лигавица. При всяко едно неразположение е добре да се прави консултация с лекар, защото той може да ви изготви индивидуален хранителен режим.