Отговорът на този въпрос е лесен - яжте по-малко. Може да го постигнете като избягвате мазнините и въглехидратите или поне силно да ги ограничите. Проблемът с повечето режими на хранене не е толкова с отслабването, а в намирането на начин, който е ефективен, безопасен, подходящ за стила Ви на живот и осигурява запазване на резултатите, за да сте сигурни, че няма рязко да качите килограми за пореден път.

 

Диетолозите (за разлика от рекламните агенти, налагащи даден продукт) избягват да дават категорични съвети, тъй като няма диета, която да пасне на абсолютно всеки човек и начин на живот. Нови изследвания сочат, че има една определена група от по-универсални диети (План за отслабване на Кеймбридж, Живот с по-малко килограми и др.), но при тях хранителният режим е изцяло с предварително приготвени барчета и шейкове.


 

Може да ви се стори, че тези диети за бързо отслабване ще бъдат нарочени от учените, че са драстични, нездравословни и общо взето рекламни. Изследванията обаче показват, че тази диета с крайно ограничаване на калориите и с пълно заместване на храната са ефективни и безопасни, стига да се прилагат правилно. Анализ на изследвания, правени от Центъра по изследване на затлъстяването към Бирмингамския университет, показва, че с тези диети човек може да свали 10 кг за 12 месеца. В същото време друго изследване твърди, че с програми за промяна в поведението (изграждане на нови хранителни навици и повече физически упражнения) човек ще свали не повече от 4 кг за година.

 

Изследванията са категорични – всички хора на диета качват тегло след приключването ѝ (самата диета не е от значение), но колкото повече отслабнете, толкова по-дълго ще се задържите под опасната за здравето граница на затлъстяването.

 

Проучванията сочат, че програмите с пълна промяна на храната, съчетани с промяна в поведението за седмица или месец дават най-дълготрайни резултати. Диетите с цялостна промяна на храната може да ви се струват крайни, но при тях хранителните вещества са балансирани, което убягва на някои други диети, например на диета, която включва само един тип продукти.


Съветите на специалистите са преди да започнете каквато и да било диета е да се консултирате с диетолог, който би могъл да ви насочи към най-подходящата за вас диета.

 

А до колко работят екстремните диети? Зависи какво разбирате под екстремна диета. Има доказателства, че диети с подмяна на храната под наблюдение дават резултати при много хора. Но какво може да се каже за диетите в домашни условия, с които уж се отслабва много? Такива са диетите със зелева супа, с грейпфрут, както и диетите, които включват само плодове или плодови сокове.

 

До момента тези диети не са подкрепени от достатъчно доказателства. Науката обаче вече не се противопоставя толкова остро на рязкото сваляне на килограми. Едно австралийско проучване показва, че не само повече хора постигат целите си за сваляне на килограми, ако отслабват бързо, но и че това не означава, че бързо ще си върнат килограмите. Светкавичното отслабване може да мотивира хората да се придържат към дадена програма, предполагат учените.
Но поддържането на здравословен хранителен баланс, докато сте на диета, може да бъде проблемно. Здравните специалисти все още предупреждават, че „екстремните диети могат да ви накарат да се чувствате зле и да попречат на организма ви да функционира както трябва. Екстремните диети могат трайно да влошат здравето.


Когато искате да отслабнете и да задържите резултатите, най-лошото е да се уморите от глад в продължение на три седмици. Не бива да се забравя фактът, че екстремните диети предизвикват постоянен глад, което може да ви тласне в обратна посока.
Една от универсалните истини за отслабването е, че ако искате да ядете по-малко, трябва да разработите стратегия как да се чувствате по-сити, иначе просто ще се борите с глада постоянно и ще сте в една безспирна битка с килограмите, които падат и се качват постоянно.