Сиренето е уникална храна. Колкото и противниците на млякото и млечните продукти като хранителни продукти да твърдят, че белтъците им не са предназначени за човешкия организъм, толкова и могат да бъдат оборени.

Млечни продукти, и конкретно сирене, човекът вероятно консумира от онези хилядолетия, когато е започнал да отглежда добитък. Предполага се, че сирене – което означава „сурово“ - консумира отпреди 8000 години, време достатъчно, в тялото ни да настъпят генетични промени за усвояване на тази храна.

Бялото саламурено сирене е традиционна храна за българина. От детството на прародителите ни е препоръчвано за здрави зъби и кости и то действително ги укрепва. Нещо повече, сиренето се препоръчва и като задължителна храна в менюто при остеопороза и рахит, при които има дефицит на калций. Логично, то осигурява и достатъчно от необходимите за крепкостта на зъбите елементи калций, фосфор, витамин D, полезни аминокиселини и е един от най-полезните при бременност хранителни продукти за развиващия се плод.

Сиренето е здравословна храна, но при условие, че е качествено. Качественото сирене е добре узрялото, за получаването му са използвани качествени суровини, млякото е пастьоризирано, за да се избегне пренасянето на инфекциозни причинители като листерия, салмонела, бруцела, бактерии на Кох (Mycobacteriuм tuberculosis). Произведено е по утвърдените технологични стандарти, без допълнителните примеси като мазнини, оцветители и овкусители.

Сиренето не случайно се дава при стомашно-чревни разстройства. Съставът му не би затормозил раздразнената храносмилателна система, тъй като то е лесно смилаемо и усвоимо. Освен това подобрява храносмилането, стимулира отделянето на стомашен сок и увеличава апетита.

Препоръчва се не само при гадене, повръщане и диария, но и при затегнат стомах, както и при наличие на гнилостни процеси в червата. То е подходящо при заболявания на жлъчката, черния дроб, гастрит и ентероколит.

Друга полза на сиренето за здравето, която не сме свикнали да обсъждаме, е, че то подобрява защитните сили на организма.

От финландско проучване преди пет години става ясно, че наличните в сиренето полезни бактерии – пробиотици, са фактор за корекция на механизмите, водещи до имуностареенето, появяващ се с остаряването. С други думи, ако искате да сте здрави в напреднала възраст не се отказвайте от ежедневната консумация на сирене!

NEWS_MORE_BOX

 


При този процес, познат като имуностареене се наблюдава намаляване на способността на организма да се справя с обезвреждането на ракови клетки и други вредни частици. Наблюдава се склонност към инфекциозни заболявания, наличие на хронични болести и неспособност на организма да се справи с раковите клетки и съответно развитие на туморни формации.

При ежедневна консумация на сирене от възрастни между 72 и 104 години финландските учени отбелязват значително подобряване на имунния отговор. Това постижение се отбелязва единствено с нищожната промяна възрастните да хапват всеки ден за закуска и парче сирене (или кашкавал).

От кръвните изследвания се отчита подобряване на вродения и придобития имунитет, активиране на NK кръвни клетки (клетки "убийци") и повишаване на тяхната фагоцитна активност.