Ограничаването на глутена и изключването на някои храни от менюто помага за подобряване състоянието при някои пациенти с ревматоиден артрит. Знае се, че при глутенова непоносимост консумацията на съдържащи го храни води до повишаване на възпалителните маркери. Все още няма яснота за връзката между ограничаването на глутена в храненето и подобряването на симптомите при ревматоиден артрит, която учените трябва да изяснят. 

 

Факт е обаче, че редуцирането на някои продукти се оказва от полза при контрола на симптомите на това заболяване, което се установява при изследвания на медицински екипи.Ревматоидният артрит е хронично заболяване, при което имунната система атакува собствени тъкани и синовиалната течност в ставите като чужди тела. Вследствие се развива тяхното увреждане.

 

Целиакията също е автоимунно заболяване. Среща се при 1 на 100 души по данни на американската Фондация за борба с болестта. При консумация на глутен съдържащи храни при засегнатите от него се получават храносмилателни проблеми, подуване на корема, мудност. В по-тежката им форма оплакванията включват болка, отичане и възпаление в различни части на тялото, включително и ставите.

 

Причината е, че имунната система приема глутена за чуждо тяло и активизира защитните сили за отстраняването му, като атакува собствените тъкани, които го съдържат. 

 

Част от тези възпалителни агенти – протеини, навлизат в кръвния поток и предизвикват някои промени в ставите, които създават усещания, подобни на симптомите при артрит. В тази връзка и изключването на глутен съдържащи продукти и придържането към здравословен режим на хранене помага на хората, страдащи от ревматоиден артрит.

 

Необходимо е и да се изключат и тези съдържащи захар и технологично преработените


Много вероятно е по принцип хората с ревматоиден артрит да страдат и от целиакия или глутенова непоносимост, отколкото хората без това заболяване. Данни от изследване поместено в National Center for Biotechnology Information, показва, че специфичните антитела  при целиакия и ревматоиден артрит много често се намират у пациентите с ревматоиден артрит и синдром на Сьогрен, отколкото при други хора.

 

При друго изследване се установява, че при пациентите с целиакия имат повишени показатели за ревматоиен артрит, както и обратното, тези с ревматоиден артрит имат положителни показатели за целиакия.

 

За поставянето на диагноза целиакия или глутенова непоносимост лекарите назначават кръвен тест за откриване на специфични нива. При високи показатели се препоръчва изключване на глутена от менюто. В някои случаи специалистите могат да назначат биопсия на тъкани от тънките черва, за потвърждаване на диагнозата. За да се избегне фалшиво негативен резултат при изследването на взетата тъкан, се налага консумация на глутен съдържаща храна преди биопсията, уточняват специалистите.

Кои храни е удачно да се консумират в случая? Зеленчуци, плодове, морски продукти, червено месо, пилешко месо, яйца, млечни продукти, бобови култури, ядки.


Зърнените култури, които не съдържат глутен, са: ориз, царевица, киноа, сорго, просо, елда.

 

На пазара се предлагат и брашна, които не съдържат глутен, като: картофено, брашно от бадеми, лешници или жълъди, кокосов орех, боб, леща, чиа и др.


Глутен съдържат: пшеница, лимец, булгур, грис, ечемик, ръж и др.


Глутен съдържат и някои неочаквани на пръв поглед продукти като: бирена мая, малцов оцет, сокове, шейкове, дресинг, супи, бира, някои вина и др.

 

Препоръчително е за хората с ревматоиден артрит да избягват и някои други продукти, които влошават възпалителните процеси като солена храна, технологично преработени храни, масла, олио, захар и животински продукти.