С напредването на възрастта при почти всички хора се натрупват поне няколко излишни килограма. При повечето наддаването в напреднала възраст е заложено генетично. Основна причина за това са хормоналните промени, извършващи се в организма, особено при жените на възраст 40-45 години. Затова и в тази възраст по-често се появява проблемът с наднорменото тегло.

 

Последните научни изследвания сочат, че една от причините за увеличаването на теглото е промяна във вкусовите рецептори. Тези изменения предизвикват по-силно, а понякога дори непреодолимо влечение към сладките храни.


 

Списанието Woman’s Day цитира изследване, показващо, че след настъпване на климакса 45% от жените съзнателно консумират повече сладки и захарни изделия, отколкото преди. Само 15-20% от жените продължават да се ограничават и да спазват предишния си хранителен режим.

 

Периодът на климакс се характеризира с намаляване на способността на организма за производството на хормони. Настъпват промени във фигурата – мазнините се наслагват в областта на бедрата, корема, в долната част на лицето.

 

Хормоналните изменения влияят активно на преразпределението и увеличаването на подкожните мазнини. Това нарастване е необходимо на организма, тъй като при намаляване на производството на половите хормони (естроген) тази функция се извършва от мастната тъкан – процес, който е от особена важност.

 

Драстичните диети и гладуването с цел да се избегнат излишните килограми могат да доведат до намаляване на естрогена в кръвта. Нарушаването на хормоналния баланс може да причини изостряне на симптомите на климактериума, каквито са покачване на теглото, безсъние, колебания в температурата на тялото, състоянието на кожата и т.н.

 

Процесът на нарастване на подмастната целулоза след 40-45-годишна възраст се извършва не само при пълните жени, но и при по-слабите. Смята се, че първите по-лесно понасят промените на климакса, защото те не се проявяват толкова външно: цветът на лицето не се променя, бръчките не се забелязват.

 

Специалистите не препоръчват на жените след 45 години гладуване и нискокалорични диети, също както и големи физически натоварвания. Най-добре е те да се хранят обмислено, за да избегнат проблема с бързото натрупване на наднормено тегло. Прилагането на диети би могло да има по-добър ефект след приключването на периода на менопауза.

 

Не трябва да се забравя също, че през този период се извършват промени и в обменните процеси на организма. Калцият интензивно се извежда от организма, а това води до отслабване на костната тъкан и като последица могат да възникнат остеопорозата или различни заболявания на гръбначния стълб. При спазването на диета организмът ще страда от допълнителна липса на калций.

 

Диетолозите предупреждават, че изключително вредна през този период е храната, богата на холестерол, тъй като тя повишава риска от образуването на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове. След започване на менструалните промени рискът от инсулт и инфаркт се увеличава 2-3 пъти.

 

Специалистите съветват хората на възраст от 40 до 50 години да бъдат особено внимателни с прилагането на различни диети. Те трябва да преразгледат своя начин на живот и да го направят по-активен, но без претоварване.