Хранопроводът може да бъде определен като една своеобразна тръба, по която преминава храната от устната кухина към стомаха. В двата му края се разполагат езофагеални сфинктери (горен и долен), които представляват пръстеновидни мускулни клапи, регулиращи преминаването на храната и възпрепятстващи нейното връщане. Значение за връщане на стомашно съдържимо (обратно към хранопровода) се отдава на нарушената функция на долния езофагеален сфинктер.
 
Основните симптоми на рефлукс-езофагита са чувство за парене и дразнене зад гръдната кост, които може да прерастнат до усещания за болка. Те се появяват вследствие на дразненето на лигавицата на хранопровода от киселинността на стомашния сок, който навлиза през отпуснатия сфинктер. Повтарящите се епизоди на връщане на стомашно съдържимо могат да доведат не само до възпаление на езофагеалната лигавица, но и до трайни промени в нейната структура, които могат да бъдат преканцерози (предракови).
 
Не е изключено навлизането на стомашен сок през горните и долните дихателни пътища. Обикновено това става нощем, в легнало положение. Това е възможно да доведе до пресипнал глас, кашлица, както и бронхит и пневмония. Освен това при попадане в устната кухина, високата киселинност предизвиква разрушаване на зъбния емайл.
 
От значение за диетата е избягването на храни, които увеличават стомашната киселинност, както  и тези, действащи отпускащо върху долния езофагеален сфинктер.
 
Установено е, че храните, богати на мазнини водят до отпускане на долния езофагеален сфинктер. Такива са пържените храни, тлъсти меса, както и някои пълномаслени продукти – мляко, сметана, майонезаи и други. На страдащите от рефлукс-езофагит се препоръчва да приготвят храната си по-често чрез печене и варене, използвайки минимално количество мазнина.
 
Като храни, водещи до повишено отделяне на стомашен сок се определят всички пикантни и люти подправки, алкохолът (особено при прием на гладно), лук, чесън, голяма част от цитрусовите плодове, както и доматите.
 
Консумацията на шоколад води както до разхлабване на езофагеалния сфинктер, така и до увеличаване на киселинността на стомашното съдържимо, поради наличието на повече мазнини в състава му, както и на теобромин, който повишава отделянето на солната киселина.
 
Газираните напитки водят до подуване на стомаха и съответно могат да предизвикат оригване, съпроводено с връщане на стомашно съдържимо към хранопровода и дразнене на неговата лигавица. Често този тип оригвания се определят от пациентите като кисели, с чувство за връщане на несмлени остатъци храна.
NEWS_MORE_BOX
 
Кафето, както и напитки или храни, съдържащи мента могат да причинят гастроезофагеален рефлукс. От значение е всеки пациент да прецени индивидуално за себе си кои храни влошават симптомите му и кои не, за да се намалят до минимум излишните рестрикции по отношение на менюто.

 

Съвети за облекчаване на симптомите на рефлукс-езофагита

 
Освен избора на храни е от значение големината на порциите и честотата на техния прием. Препоръчват се чести хранения, на малки порции, като по този начин се избягва преяждането и съответно евентуалното връщането на стомашно съдържимо към хранопровода. Освен това около 15-20 мин преди всяко хранене е удачно да се изпива чаша вода.
 
Късните вечерни хранене, преди сън, трябва да се избягват, тъй като в легнало положение по-често пациентите се оплакват от рефлукс. Препоръчва се около три часа преди лягане да не се приема храна, особено в легнало положение. Физическата активност, непосредствено след хранене също води до влошаване на симптомите.
 
Грешен е приемът на сода бикарбонат, тъй като симптомите се облекчават първоначално, но като компенсаторен механизъм следва повишено отделяне на солна киселина. Като последствие се води до задълбочаване на състоянието. 3742