Една от най-честите хранителни непоносимости е тази към плодовата захар - фруктозата. В някои страни като Германия например един на всеки трима души е засегнат. Може да има вродена непоносимост, при която дори при прием на малко количество има храносмилателни проблеми. Но обикновено повечето хора имат проблем с прекалено голямото количество фруктоза. Много от храните днес се подслаждат с плодова захар вместо с обикновена захар, което допринася в храната да има много повече фруктоза отколкото е полезно. 
 
Проблем е, че в много продукти се добавя фруктоза като кетчупа, плодовото мляко, консервите и др. Имаме изобилие от плодове през цялата година от тропическите райони, от оранжериите и сушени плодове. Най-вероятно непоносимостта се дължи на това, че тялото трябва да се пренастрои към нов начин на хранене. 
 
Хората с вродена непоносимост към фруктоза имат по-малко ензими за преработката ѝ. Ако непоносимостта се появи по-късно в живота, се предполага че има проблем с поемането на фруктозата в червата и по-малко транспортни канали в чревната стена. От малко количество плодова захар, транспортните канали се претоварват и захарта преминава към чревната микрофлора в дебелото черво и води до неприятни симптоми. 
 
Фруктозната непоносимост може да се отрази и на настроението. По време на храносмилането аминокиселината триптофан се закача за фруктозата. Ако има прекалено голямо количество фруктоза, която не можем да усвоим ще загубим и триптофан. От аминокиселината триптофан се образува серотонинът, така нар. хормон на щастието. Липсата на серотонин може да доведе до депресия, затова една дълго време неустановена фруктозна непоносимост може да доведе до депресивни настроения. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Серотонинът, освен за доброто ни настроение, отговаря и за чувството на ситост. Ако често изпитваме силен глас и постоянно похапваме, това може да се дължи на фруктозна непоносимост, както и ако имаме оплаквания като диария и болки в корема. 
 
Колко фруктоза е полезна за нас? От над 50 грама фрактура на ден (5-8 плода) транспортните системи се претоварват. При по-голямо количество може да има диария, коремни болки и газове. Днес консумираме три-четири пъти повече фруктоза от поколенията преди нас. 
 
В много продукти в магазина като сладкиши и дресинги за салати, както и в заведенията за бързо хранене се използва фруктозо-глюкозен сироп. Той потиска сигналните вещества за ситост като лептина и ни кара да ядем повече. 
 
Въпреки че плодовете са полезни е добре да преосмислим количеството, което приемаме. Все повече хора имат непоносимости към храни, като по-голямата част от тях имат по-голяма чувствителност към определена храна, а не генетична непоносимост. Това означава, че ще могат да се справят с малки количества от дразнещата храна. 
 
Дори да няма установена непоносимост към определени храни, ако изключването на дадена храна се отразява добре на организма е добре да се съобразим с това. Причина за чувствителността към някои хранителни продукти, могат да бъдат лечението с антибиотици, стресът, стомашно-чревни инфекции и прекаляването с определени храни. Това не означава, че трябва напълно да избягваме храните към които имаме чувствителност, но е добре да приемаме такова количество, с което тялото ни може да се справи.