Ако сте преживели инфаркт, трябва да консумирате богати на фибри храни. Така ще увеличите шансовете си за по-скорошно възстановяване, твърдят английски учени.

 

Проучване на Британската фондация за изследвания на заболяванията на сърцето, публикувано в сп. British Medical Journal, показва, че хората, претърпели сърдечен удар, могат да удължат живота си с поне девет години, ако спазват хранителен режим с високо съдържание на фибри.


 

Растителните влакна се намират в зеленчуците, плодовете, пълнозърнестите брашна, овесените трици и варивата като зрял боб, леща, грах, соя.

 

Оказва се, че с всеки 10 грама на ден от тях рискът от проблеми със сърцето и преждевременна смърт намалява с 15%.

NEWS_MORE_BOX

 

Твърдението се подкрепя от проучване на екип от Харвардското училище за обществено здраве, в което участвали над 4 000 мъже и жени, преживели инфаркт, които трябвало да подават подробна информация за начина си на хранене.

 

Те били проследявани в продължение на близо десет години.

 

След края на изследването в най-добро състояние били тези, които редовно приемали храни с високо съдържание на фибри, най-вече зърнени закуски.


Специалистите посочват, че растителните влакна са неизменна част от здравословното и балансирано хранене и поддържат сърцето по-здраво.

 

Освен това те подобряват функцията на храносмилателния тракт и намаляват риска от стомашно-чревни заболявания като дивертикулит и рак на дебелото черво.