Протеаза е всеки един ензим, който извършва протеолиза: разграждането на белтъчини чрез разрушаването на пептидната връзка между аминокиселините, от които са изградени. Разграждането на дълги белтъчни молекули до съставните им аминокиселини е част от белтъчния катаболизъм, който осигурява енергия и резервен градивен материал на тялото. Как се отразяват нивата на този храносмилателен ензим върху настроението и имунитета?
 
Протеази не е необходимо да се набавят с храната, понеже се синтезират от човешкото тяло. Въпреки това, те могат да се синтезират в недостатъчно количество при някои състояния, особено при заболявания, засягащи панкреаса. При храносмилателни проблеми, тези ензими могат да се набавят от почти всяка аптека, като протеазите трипсин и хемотрипсин се извличат от панкреатичните жлези на животни, а бромелаин и папаин се извличат от растенията ананас и папая.
 
Приемът на извънтелесни протеази е необходим само по лекарска препоръка, когато са налични проблеми с храносмилането. Най-често при дефицит на протеази се равиват: стомашен дискомфорт, газове, запек, киселини и намалена абсорбция на полезни вещества от храната. При по-тежки случаи може да се развие състоянието автоинтоксикация – поетата храна остава неразградена в дебелото черво и започва да гние вътре в тялото.
 
Процесът на гниене е свързан с отделяне на малки количества, но силно отровни газове, които се поемат от капилярите на дебелото черво и могат да попаднат в кръвоносната система, разпространявайки се и нанасяйки поражения по цялото тяло.
NEWS_MORE_BOX
 
Запекът и автоинтоксикацията не са единствените проблеми, произлизащи от недостатъка на протеолитични ензими. По дефиниция, те са отговорни за разграждането на белтъчини, които при необходимост биват превръщани в глюкоза за енергия на организма. Но колкото и белтъчини да се поемат, ако няма как да бъдат разградени, нивата на кръвна захар падат бързо – настъпва хипогликемия. Това може да доведе до отпадналост, резки смени в настроението и силна раздразнителност.
 
Протеазите имат и свойството да разграждат някои попаднали в тялото бактерии и вируси. При протеазен дефицит се наблюдава по-голяма податливост към бактериални, вирусни и гъбични инфекции: при недостиг на храносмилателния ензим страда не само храносмилателната, но и имунната система.