Ензимите са съставени от аминокиселини и са белтъчни съединения, чиято основна функция е катализаторната – те ускоряват естествени биохимични реакции в човешкото тяло. Като катализатори са отговорни за всички процеси от човешкия метаболизъм и без тях животът би бил немислим. 
 
Във всяка клетка се съдържат буквално хиляди ензими, а тези намиращи се в храносмилателната система са тясно специализирани за разграждане на хранителни вещества.
 
Човешкото тяло произвежда множество и различни храносмилателни ензими, чиято активност започва още с поемането на храната – ензими са налични в слюнката, както и по целия път, който преминава храната до тънките черва, където се разграждат и най-малките хранителни молекули. На всяка стъпка, специфични ензими разграждат определен тип храна.
 
Ензими са налични и в поетата храна, поради което е важно да се познават различните им типове. Термичната обработка на храната често унищожава голяма част от тях, което поставя цялата тежест на храносмилането върху наличните в тялото ензими. Това оказва силен стрес върху храносмилателната система, която не винаги може да компенсира липсата на поети с храната ензими. Прекалено силният стрес над храносмилането може силно да понижи неговата ефективност и да попречи на важни хранителни вещества да бъдат усвоени от тялото.
 
Различните типове храни изискват различни ензими, за да бъдат разградени и усвоени ефективно. Трите основни групи храносмилателни ензими са тези, отговорни за разграждането на мазнини, белтъчини и въглехидрати.
 
  • Липазите са ензимна група, разграждаща мазнините от храни като зехтин, олио, рибено масло, различните видове млечни продукти – сирене, масло, кисело мляко, както и тези от месото.
  • Протеазите разграждат белтъчините (протеини) намирани в меса, ядки, млечни и житни продукти.
  • Карбохидразите разграждат захари, полизахариди, нишесте и фибри от плодове, зеленчуци, зърна и др.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Независимо от това какви храни точно се консумират, менюто на човека винаги е съставено от белтъци, мазнини и въглехидрати. Храносмилателните ензими разбиват тези съставки на все по-малки и по-малки компоненти, като целта им е да минимизират количеството неразградена храна попадаща в дебелото черво и да максимизират извличането на полезни вещества от храната към кръвта, преди да е напуснала тялото.
 
Следващата част на материала ще бъде посветена на храносмилателния ензим лактаза, лактозната толерантност и защо някои хора имат непоносимост към млечните продукти.