Колоректалният рак е третият най-често диагностициран вид рак в световен мащаб. Възможната преживяемост се оценява според плътността на CD8+ Т-клетките, които са способни да предизвикат клетъчна смърт в туморите. Скорошни проучвания са показали, че концентрираните форми на уролитин А - UA - естествен продукт, който се получава при храносмилането на нар, предизвикват митофагия - разграждане на стари или излишни митохондрии в клетките. От своя страна, това насърчава създаването на нови митохондрии и забавя прогресията на заболяванията, които са свързани със стареенето.

 

Други проучвания са установили, че уролитин А има имуномодулиращ ефект в клетките, които отговярат за намаляване на възпалението, заедно с клетките, които подобряват имунната функция. Следващ анализ на ефектите на уролитин А върху имунната функция може да постави фокуса върху разработването на нови противотуморни лечения.


 

Повишаване на имунния отговор

Учени са изследвали ефекта на уролитин А върху колоректален рак при лабораторни модели. Установено е, че уролитин А води до засилен антитуморен Т-клетъчен имунитет при лабораторни модели както, когато се приема в храната, така и когато се използва заедно с CAR-T клетъчна терапия - вид лечение, при което Т клетките  се променят по такъв начин, че да атакуват раковите клетки.


Как се получава този защитен метаболит?

Уролитин А е метаболит на елагитанини, които са вид полифеноли. Известно е, че полифенолите имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Елагитанините, от своя страна, се съдържат предимно в нара, но също и в ягодите, малините и ядките- най-вече орехи. Тези храни съдържат множество хранителни вещества и са ценен източник на множество витамини и минерали, които са полезни за цялостното здраве. Елагитанините се превръщат в уролитин А от чревните бактерии. Ето защо е важно разнообразието и баланса на чревния микробиом, за да може да се осъществи това преобразуване.


За целите на проучването изследователите са приложили при лаборатолни модели на колоректален рак, диета, съдържаща уролитин А, или контролна диета за период от 18 седмици. Установено е, че лабораторните модели в групата, спазвала диета, богата на уролитин А, са имали значително намаляване на  размера и честотата на поява на туморите, в допълнение към по-високо ниво на Т-клетки в лигавицата на дебелото черво. Положителните имунни ефекти на уролитин А не се установяват нито при лабораторни модели без зрели Т-и В-клетки, нито при такива, при които са били изчерпани нивата на CD8+ Т-клетки. Учените поясняват, че положителните ефекти на уролитин А зависят от наличието на определени Т-клетки. Освен очакваните общи противовъзпалителни свойства, които има уролитин А, той допринася за по-голяма имуномодулация, при която тялото може да открие и контролира ранните етапи на растеж на туморите в храносмилателната система.

 

След това учените са анализирали ефектите на уролитин А върху човешки Т-клетки от пет донора. Въпреки че наблюдението е било осъществено в лабораторни условия, е доказано, че уролитин А има способността да индуцира производството на клетки на имунната памет. Това позволява по-бърза и ефективна реакция на имунната система в случай на повторно излагане на антиген. Други проучвания са показали, че уролитин А увеличана ефикасността на CAR-T клетъчната терапия, която е обещаващ нов вид имунотерапия за лечение на колоректален рак.

 

Референции:

https://www.cell.com/trends/molecular-medicine/fulltext/S1471-4914(21)00118-0?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS1471491421001180%3Fshowall%3Dtrue