Йо-йо ефектът е толкова силен, че може да промени ДНК структурата на хормона кортикостерон, регулиращ нивото на стрес, сочи ново проучване публикувано в списание Neuroscience.


Учените изследват нивото на хормона на стреса при ограничен режим на хранене.

 

Сравнявайки резултатите при нормален хранителен режим, учените констатират, че за три седмици диета се губи между 10 и 15% тегло.


Освен загубата на телесно тегло, се регистрират и високи нива на кортикостерон и увеличено депресивно състояние.


Изследването показва и промяна в структурата на гени, важни за регулирането на стреса и чувството за глад. Ефектът се дължи на промяна във формата и структурата на ДНК известен като епигенетикс.

 
Епигенетичните промени са необратими дори след възвръщане на режима на хранене, обясняват експерти.


 

 

Диетите не само увеличават стреса, но могат и да пренастроят действието на мозъка към бъдещи стресови ситуации и режим на хранене, твърди д-р Трейси Бейл, ръководител на екипа от университета в Пенсилвания.

 

 

Регулирането на стреса по време на диетичен режим е от изключително значение за постигане на положителен краен резултат, съобщава д-р Джефри Зигман, експерт по ендокринология, диабет и обмяната на веществата от Югозападния медицински център на университета в Тексас.