HDL липидите в кръвта, познати като добър холестерол, предпазват от развитие на болест на Алцхаймер, установиха американски учени.
60% по-нисък е рискът от развитие на коварното заболяване при възрастни над 65 години с високи нива на добър холестерол в сравнение с хората с ниски, се споменава в статия на Archives of Neurology.


Ефектът се наблюдава независимо дали добрият холестерол е естествено образувал се в организма или са приемани статини за повишаването му, коментират учените от Института на колумбийския университет в Ню Йорк.


В изследването на д-р Кристиан Райц са включени 1130 души над 65 години, които не се оплакват от проблеми с паметта. По време на проучването доброволците са подлагани на медицински и неврологични прегледи, провеждани са и специализирани невро-психологични тестове за диагностициране на първи признаци на болестния процес на мозъка, водещ до старческо слабоумие. 


Научният екип разделя доброволците на четири групи въз основа на нивата им на HDL холестерол. При анализа на резултатите се установява, че 60% по-нисък е рискът за развитие на болест на Алцхаймер, включително васкуларна деменция и други форми на деменция, в продължение на четири години при хората с високи нива, над 55, на липопротеините с висока плътност.


Показателите на липопротеините с ниска плътност и триглицеридите не се показват подобна връзка със заболяването, поясняват от екипа.


Според Американската кардиологична асоциация ниво на HDL в кръвта над 60 се смята за ефективна профилактична мярка срещу сърдечно-съдово заболяване.


HDL холестеролът може да се подобри чрез поддържане на подходящ хранителен режим. Терапията с витамин В3 (ниацин) също подобрява нивото на добрия холестерол с 25%, въпреки че не се прилага широко заради страничните ефекти върху някои пациенти.
 


Нов клас медикаменти, CETP инхибитори, откриват друга възможност в терапията на подобряване на HDL холестерола.
 


26 милиона души по света страдат от болестта на Алцхаймер. Лечението възлиза на 604 билиона долара годишно.