В продължение на десетилетия хранителните съвети са се основавали на предпоставката, че високият прием на мазнини причинява затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и евентуално рак. Наскоро обаче доказателства относно неблагоприятните метаболитни ефекти на преработените въглехидрати накараха някои специалисти да си върнат интереса към нисковъглехидратните и кетогенни диети с високо съдържание на мазнини.

 

В ревю, публикувано в реномираното списание Science, учени от различни сфери и институции – едни от Harvard T. H. Chan School of Public Health, други от Boston Children’s Hospital, трети от Ohio State University и т.н. - решават да сравнят знанията си по тези въпроси и да намерят по възможност някои пресечени точки. Докато принадлежността им към различни изследователски полета неминуемо означава, че ще защитават и различни позиции по въпроса, всички се съгласяват на няколко ключови точки. Според тях, например, качеството на хранителните вещества е най-важно и доброто здраве се постига при широк диапазон от съотношения между въглехидрати и мазнини.


 

Като цяло, всеки би спечелил при замяната на наситените мазнини с естествени ненаситени мазнини и с хранителни продукти като авокадо, ядки и семена. Учените също така са съгласни, че е по-добре хората да се възползват от непреработените въглехидрати. Допълнително, транс мазнините, които се намират в някои хлябове, торти, сладки и пържени храни, по възможност следва да се изрежат от диетата. Изследователите завършват с това, че биологичните фактори необходимо влияят върху това как един организъм реагира на съответния хранителен режим, така че диетата няма как да представлява един размер за всички.

 

Докато тези точки представляват начин за преодоляване на „хранителните войни“, няма как да не споменем и някои разлики. Например, конфликтът между учените се оказва най-силно изразен с оглед потенциалните плюсове на популярната кето диета: например дали се отличава с благоприятни метаболитни ефекти, които надскачат простото ограничаване на въглехидратите? Също така някои представители на екипа още не са достатъчно убедени за ползите при болните от диабет, поради което се нуждаят от допълнителни клинични доказателства.