Много хора не харесват ежедневните ограничения на стандартните диетични програми и ги изоставят в полза на диети, в които един ден се спазва строг хранителен режим, а на следващия се похапва свободно.
 
Учени от щатския Илинойски университет разкриват, че този тип диетични планове са на практика сходни по успеваемост със стандартните ежедневни диети, но крият повече потенциални спънки. 
 
Криста Варади, професор по кинезиология и диетология към Университета на Илинойс, провела заедно с екипа си изследване над 100 души, страдащи от затлъстяване. Те били разделени на 3 групи – една група с ежедневен диетичен план, втора група с диета „през ден“ и трета група, действаща като контрола без поставена диета. 29% от поставените в първата група се провалили и не устояли на стриктната диета, но процента отказали се бил много по-висок във втората група – 38%. Основната причина - „свободният“ ден предлага твърде много калорични изкушения и връщането към диетичен ден става все по-трудно. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
В калорично отношение, диетите редуващи ден на пост и свободен ден са ефективни, за тези които ги издържат, смятат учените. Ограничението от 500 погълнати калории в ден на пост често се нарушава, но на следващия „свободен“ ден се консумират значително по-малко калории, често - неосъзнато.
 
Нормалните, ежедневни диети пък се характеризират с понижаване на нормалния калоричен прием с 25%. И двата типа диети довели до загубата на 10-20 кг в рамките на една година при неотказалите се участници в изследването.
 
Макар алтернативното редуване на дни с пост и свободно хранене да е сходно по ефективност със стандартните диети, то е по-труден за поддържане хранителен план, с повече изкушения и възможности за нарушаване на диетата.  Ако се предприеме подобен тип хранене е важно той да се съчетае с умерена по натоварване физическа активност и избягването на стимуланти като никотина и кофеина.