Преработените и вредните храни обикновено съдържат високи количества мазнини и добавени захари. Този вид храна е с високо калорично съдържание и консумацията ѝ се свързва с наднормено тегло, затлъстяване, диабет, сърдечносъдови заболявания и чревна дисбиоза - нарушения в баланса на микробиома и възпаление, което води до развитие на други заболявания. Скорошно проучване е показало, че прекомерният прием на мазнини води до развитие на тези състояния не само заради повишаване на възпалението, но и заради високото калорично съдържание. Резултатите са потвърдили предположенията, че високите количества мазнини нарушават капацитета на мозъка да контролира апетита. Това подчертава важността от правилно балансиране на хранителния прием, особено при повишена консумация на некачествени и преработени храни, както и при спазване на кетогенна диета.

 

Учените са установили, че диетата, богата на мазнини, променя функциите на мозъка по такъв начин, че той не успява да осигури ефективен контрол на апетита и калорийния прием. Високомазнниният хранителен режим нарушава връзката между мозъка и храносмилателната система. В този случай се засягат най-много астроцитите, които имат ключово значение за предаването на сигналите между тези две звена. В краткосрочен план приемът на калории се регулира от астроцитите. Установено е, че краткотрайното спазване на диета, богата на мазнини и калории, има съществено влияние върху астроцитите, което активира сигналните механизми, които контролират функциите на стомаха.


 

С напредване на времето астроцитите намаляват чувствителността си към хранителните продукти, богати на мазнини. При спазване на високомазнинна и висококалорична диета в рамките на 10-14 дни, астроцитите вече не реагират и се нарушава регулацията на калорийния прием. Това води до преустановяване на предаването на сигнали към стомаха и се забавя неговото изплазване. Астроцитите в мозъка реагират на вредната храна чрез освобождаване на невромедиатори, наречени глиотрансмитери, които стимулират нервните клетки в мозъка. Тези неврони отговарят за контрола на съкращението и релаксацията на стомашната мускулатура, което осигувява неговото напълване и изпразване при преминаване на храната.

 

Когато се потисне функцията на астроцитите се нарушава връзката между централната нервна система и храносмилателния тракт. Пониженото ниво на невромедиаторите води до забавяне на храносмилането и нарушена перисталтика. Учените са наблюдавали контрола на калорийния прием при лабораторни модели за период от 14 дни. Освен това, за целите на изследователската дейност са били използвани генетични техники, които са позволили въздействие върху конкретни невронни мрежи. Това е позволило специфично потискане на астроцитите в определена зона на мозъчния ствол - задния му дял, който се свързва с гръбначния мозък. Въпреки че проучването не предоставя препоръки за дневния хранителен прием, Световната здравна организация - СЗО препоръчва консумацията на мазнини да не надвишава 30% от дневния прием на калории. Ключов елемент е правилното подбиране на източници на полезни мазнини, каквито са зехтинът, ядките и семената. Също така е важно да се избягват рафинираните и растителните масла, както и хидрогенираните мазнини и преработените продукти.

 

Референции:

https://www.cuerpomente.com/alimentacion/exceso-grasas-altera-capacidad-cerebro-para-regular-apetito_10988