Защо се образуват камъните в бъбреците?

Камъните в бъбреците и пикочните пътища се образуват по няколко начина. Калцият може да се смеси с вещества, като оксалат или фосфор, в урината. Tези вещества стават толкова концентрирани, че се втвърдяват. Камъните в бъбреците също могат да бъдат причинени и от натрупване на пикочна киселина.

 


Натрупването на пикочна киселина се предизвиква от разграждането на пурините (съединения, които съдържат азот). Пикочните пътища не са устроени да изхвърлят твърди вещества, затова не е изненадващо, че бъбречните камъни причиняват силна болка. Тяхното образуване обикновено може да бъде избегнато чрез спазването на диета.


Какво е полезно да се консумира за избягването на образуване на камъни в бъбреците?


Течности

 

Течностите, особено водата, помагат за разреждането на веществата, които образуват камъни. Препоръчително е да се пие поне 12 чаши вода на ден.


Увеличаване на приема на цитрусови плодове


Цитрусовите плодове и техният сок могат да помогнат за намаляване или блокиране на образуването на камъни поради естествено срещащия се в тях цитрат. Такива цитрусови плодове включват лимони, портокали и грейпфрут.


Прием на голямо количество калций (и витамин D)


Ако приемът на калций е нисък, нивата на оксалат могат да се повишат. За предпочитане е да се набавя калций чрез храната, а не от добавки, тъй като те са свързани с образуването на камъни в бъбреците. Добри източници на калций включват - прясно мляко, кисело мляко, извара и различни видове сирена. За веганите калцият може да бъде набавен чрез бобови растения, тофу, тъмнозелени листни зеленчуци, ядки, семена.


Също така не бива да бъде забравяно включването на храни с високо съдържание на витамин D всеки ден. Витамин D помага на тялото да усвои повече калций. Много храни са обогатени с този витамин. Той се среща и в тлъстите риби, като сьомга, яйчните жълтъци и сиренето.


Кои храни и напитки трябва да бъдат избягвани за предотвратяването на камъни в бъбреците?


Ограничаване на солта


Високите нива на натрий в организма могат да насърчат натрупването на калций в урината. Необходимо е да бъде избягвано добавянето на сол към храната, както и да бъдат проверявани етикетите на преработените храни, за информация колко натрий съдържат. Храната от бързото хранене може да има високо съдържание на натрий, но също и обикновената храна в ресторанта. Препоръчително е да не се добавя сол към ястията. Освен това трябва да бъдат взети под внимание и напитките. Някои зеленчукови сокове имат високо съдържание на сол.


Намаляване на приема на животински протеини


Много източници на протеини, като свинско, пилешко месо, риба и яйца, увеличават количеството пикочна киселина в организма. Консумацията на големи количества протеини също намалява вещество в урината, наречено цитрат. Ролята на цитрата е да предотврати образуването на камъни в бъбреците. Алтернативите на животинските протеини включват - киноа, тофу, хумус, семена от чиа и кисело мляко. Тъй като протеинът е важен за цялостното здраве, трябва да бъде обсъдено със специалист какво количество е полезно да бъде консумирано.


Оксалати


Храните с високо съдържание на оксалати могат да увеличат образуването на камъни в бъбреците. Ако все пак се случи консумация на храни, съдържащи оксалати, не бива да се забравя и консумацията на храни, които са източници на калций. Това помага на оксалата да се свърже с калция по време на храносмилането, преди да достигне бъбреците. Храните с високо съдържание на оксалат включват:

  • Шоколад;
  • Цвекло;
  • Ядки;
  • Чай;
  • Ревен;
  • Спанак;
  • Сладки картофи

Избягване на кофеиновите газирани напитки


Кофеиновите газирани напитки с високо съдържание на фосфат, може да подпомогнат образуването на камъни в бъбреците. Затова е препоръчително тяхното ограничение.


Намаляване на прием на захар


Добавената захароза и фруктоза могат да увеличат риска от камъни в бъбреците. Важно е да бъде следено количеството захар, което се приема чрез преработените храни, като - сладкиши, безалкохолни напитки и сокове.


Библиография:
Pendick, D. (2017). 5 steps for preventing kidney stones
Taylor EN, et al. Fructose consumption and the risk of kidney stones
Healthline. Kidney Stone Diet: Foods to Eat and Avoid