Нисковъглехидратната диета е метод за отслабване, при който се увеличава консумацията на животински протеини за сметка на въглехидратите в диетата, включително плодове, зърнени храни и някои зеленчуци. По-екстремната версия на нисковъглехидратната диета е диетата с нулев прием на въглехидрати, която изключва напълно приема на въглехидрати.

 

Диетолозите предупреждават, че нисковъглехидратните диети имат много бърз ефект, в рамките на седмица до 10 дни се свалят между 3 и 5 килограма. След възстановяване на нормалната диета връщането на килограмите също е толкова бързо. Диетата е изключително рестриктивна и е трудна да бъде спазвана за дълъг период от време. Преди да предприемете такъв вид диета е добре да се консултирате с диетолог, който да прецени дали такъв хранителен режим би бил безопасен за вас.


 

Безопасен ли е хранителният режим с нулев прием на въглехидрати?

Въглехидратите са първичният източник на енергия за тялото ни. Източник на въглехидрати са зърната, бобовите култури, плодовете, зеленчуците, киселото мляко, различните видове паста, хляб и печива. При нисковъглехидратните диети тези храни са изключени от менюто.

 

При такъв хранителен режим основните храни са такива, богати на протеини и мазнини. Такива храни са месата, риба, яйца, сирене, ядки и семена. Всички те са богат източник на мазнини и протеини. В диетата могат да се включат и зеленчуци като артишок, зеле, карфиол, целина, краставици, броколи, патладжан, тиквички, зелена салата, репички, лук, чушки, гъби, кълнове от боб, аспержи и домати. Авокадо и кокосов орех също са позволени от диетата храни.

 

Някои автори доближават диетата с нулев прием на въглехидрати до кетогенната диета. И при двете диети, над 70% от калориите се набавят от мазни. Но може би диетата с нулев прием на въглехидрати е по-рестриктивна от кетогенната диета. Едно предимство на нисковъглехидратните диети е, че не е необходимо да следим размера на порцията, тъй като вече сме ограничили един макронутриент.

 

Недостатъци на диетата

Такъв тип диета, при която е ограничен приемът на един макронутриент може сериозно да стресира организма, тъй като се променя начинът на хранене, който е поддържан до момента. За да се намалят възможните рискове в съответствие с диетата с нулево съдържание на въглехидрати, е необходимо да се пие най-малко 1,5 – 2,5 л течности на ден, за предпочитане вода без минерализация, чайовете също са позволени, но без захар и мед.

 

Специалистите съветват паралелно с никовъглехидратните диети да се приемат мултивитамини и минерали, за да не се допусне дефицит на някой от микронутриентите. Нисковъглехидратните диети и особено диетата с нулев прием на въглехидрати са противопоказани по време на бременност и кърмене. Такъв хранителен режим по време на бременност може да наруши нормалното развитие на плода. Драстичното намаляване на въглехидратите по време на кърмене може да влоши качеството на кърмата и да лиши бебето от ценни нутриенти.

 

Диетата не се препоръчва и при деца и юноши. При тях се наблюдава активен растеж и развитие и лишаването на организма от основен макронутриент може да наруши развитието на организма. Хранителният режим не се препоръчва и при състояния като: болести на стомашно-чревния тракт, болести на сърдечно-съдовата система и др.

 

Как работят нисковъглехидратните диети?

Намаляването приема на въглехидрати води до бързи резултати при сваляне на килограми. Замествайки въглехидратите с протеини и мазнини, ние се чувстваме сити и приемаме по-малко калории. Това допълнително подпомага свалянето на килограми. Нисковъглехидратните диети водят до бърза загуба на тегло в началото, поради загубата на вода.

 

По време на диетата е възможно да се сблъскате с проблем като констипация, а на по-късен етап се появяват и хранителни дефицити. Твърде възможно е да се чувстваме отпаднали и да искаме да се храним, въпреки че не сме гладни. Възможно е да сме раздразнителни и да се появят промени в настроението.

 

Въпреки че диетата с нулево съдържание на въглехидрати има бърз ефект при свалянето на килограми, тя не се препоръчва за дълъг период от време. Специалистите съветват, че по-безопасният вариант (с по-траен ефект) е намаляване количеството на еднократната порция, но със съдържание на всички макронутриенти и физически упражнения.