Изследователи от института „Francis Crick“, в Лондон откриват че продължителното подлагане на мишки с диета, която включва продукти, богати на съединението индол-3-карбинол оказва превантивен ефект спрямо възпалителните заболявания на чревната лигавицата и паралелно с това има положителен ефект за предпазване от дебелочревен рак. Съобщението е публикувано в медицинския журнал „Immunity“.


В храносмилателния тракт се отделя съединението индол-3-карбинол при консумацията на различни представители на зеленчуци от род Зелеви (кейл, броколи, карфиол, алабаш, ряпа и други).


Характерно за рака на дебелото черво е, че обикновено започва под формата на полип и най-често има бавен растеж. От значение е, че не всеки полип има канцерогенен потенциал.Доктор Стокинджър и колегите ѝ установяват, че някои от лабораторните мишки, които са хранени само с пречистена и контролирана храна развиват тумороподобни образувания на дебелочревната лигавица в рамките на 10 седмици, за разлика от тези, които са хранене с „обикновена храна“ – съдържаща например зърнени култури.


Обяснението се състои в това, че т. нар. контролирана диета е със значително по-малко съдържание на градивни вещества с растителен произход, които да активират специфичен рецептор (aryl hydrocarbon receptor – AhR). Този рецептор има отношение към приемането и предаването на сигналите от външната среда, както и към превръщането на недиференцирани клетки в специализирани чревни клетки.


NEWS_MORE_BOX


Според изследователите недостатъчното количество на хранителни елементи от растителен произход с храната води до намалено количество на съединения, които да активират AhR.


Според авторката на изследването дори и без наличието на генетична предразположеност диета, лишена от зеленчуци се оказва рисков фактор за развитието на рак на дебелото черво.


Учените установяват, че при мишки липсата или деактивирането на този специфичен рецептор – AhR води до развитието на чести чревни инфекции, както и представлява рисков фактор за развитието на дебелочревен рак.


Паралелно с това при обогатяване на диетата на мишки със съединението индол-3-карбинол склонността към туморогенеза значително намалява.


Откритието позволява да се направи оптимистичният извод, че докато въздействието върху генетичната предизпозиция е трудно постижимо до момента, то подходящата диета, включваща повече зеленчуци може да намали канцерогенния риск.