Дефицитът на желязо води до намаляване на хемоглобина в червените кръвни клетки. Хемоглобинът е протеин, който транспортира кислород в тялото. Хората с лек дефицит на желязо може да изглеждат бледи и често да се чувстват уморени и без енергия.
Желязото играе ключова роля в поддържането на здрава имунна система. Ако имате дефицит, може да сте по-податливи на инфекции. Тежкият дефицит на желязо се нарича желязодефицитна анемия. Симптомите включват сърцебиене, чупливи нокти, изтъняла коса, сърбеж по кожата (пруритус) и рани или язви в устата.
Кървенето в стомаха и червата също може да причини желязодефицитна анемия. Този тип кървене понякога е страничен ефект на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Или може да е резултат от:
- Язви;
- Хемороиди;
- Подуване на дебелото черво или хранопровода;
- Някои видове рак.
Определени групи от хора са изложени на по-голям риск за развитие на желязодефицитна анемия. Това са:
- Бременни;
- Диагностицирани с болест на Крон;
- Жени с обилен менструален цикъл;
- Хора, които спазват веганска диета.
Препоръчителната дневна доза желязо зависи от два фактора - пол и възраст. Мъж между 19 и 50 години се нуждае от 8 мг желязо на ден, докато една жена на същата възраст - от 18 мг. По време на бременност жената трябва да увеличи дневния си прием на желязо до 27 мг/ден.
Хората с желязодефицитна анемия имат нужда от значително по-голямо количество желязо - между 150 и 200 мг дневно. Въпреки това дозирането варира, тъй като организмът не усвоява ефективно големи дози желязосъдържащи суплементи.
Добавянето на богати на желязо храни към диетата може да помогне за лечението на анемия. Специалист може да даде съвет какви видовете храни, трябва да се избирап и какви други начини за увеличаване усвояването на желязо съществуват за конкретния случай.
Най-добрата диета за човек с анемия включва изобилие от храни, богати на желязо и други храни, които помагат на тялото да абсорбира желязото. Също така трябва да има яснота за храните, които могат да попречат на усвояването на желязо.
Червените меса (говеждо, агнешко и свинско) са богати източници на желязо, а желязото, което се съдържа в тях, се усвоява лесно. Други животински протеини като риба и птиче месо също съдържат желязо.
Общите диетични насоки за здраве (Eatwell Guide) включват съвета: “Яжте по-малко червено месо и преработено месо.“, така че консумираните количества от тези меса не трябва да надвишават около 70 г дневно.
Растителните източници на желязо са:
- Варива и бобови растения (като боб, грах и леща);
- Тъмнозелени зеленчуци (като спанак, зеле и броколи);
- Ядки и семена.
Желязото в животински източници се нарича „хемово желязо“, докато желязото в растителни източници често се нарича „нехемово желязо“. Яденето на нехемово желязо на растителна основа с животински протеинови храни и храни, съдържащи витамин С, може да помогне на тялото ви да абсорбира желязото. Храни, съдържащи фитати (зърнени култури, съдържащи трици) или танини (чай и кафе), затрудняват тялото ви да усвоява желязото.
Храни и напитки, които е препоръчително да се избягват:
- Чай и кафе;
- Мляко и някои млечни продукти;
- Храни, които съдържат танини, като грозде, царевица и др.;
- Храни, съдържащи фитати, като кафяв ориз и пълнозърнести продукти;
- Храни, съдържащи оксалова киселина, като фъстъци, магданоз и шоколад.
Храни, богати на желязо
Много храни съдържат високи нива на желязо. Човек може лесно да ги комбинира и да направи вкусни, питателни ястия, които помагат да се увеличи приема на желязо.
Плодове и зеленчуци
- Кресон;
- Къдраво зеле и други сортове;
- Спанак;
- Зеле;
- Зеленина от глухарче;
- Манголд;
- Цитрусови плодове;
- Червени и жълти чушки;
- Броколи.
Ядки и семена
- Тиквени семена;
- Кашу;
- Шам-фъстъци;
- Конопени семена;
- Кедрови ядки;
- Слънчогледови семки.
Месо и риба
- Говеждо месо;
- Анешко;
- Еленско месо;
- Черен дроб;
- Миди;
- Стриди;
- Скариди;
- Сардини;
- Риба тон;
- Сьомга;
- Камбала;
- Костур.
Бобови култури:
- Фасул;
- Нахут;
- Соя;
- Пинто боб;
- Черен боб;
- Грах;
- Лимски боб.
Референции:
https://www.bda.uk.com/resource/iron-rich-foods-iron-deficiency.html
https://www.nhs.uk/conditions/iron-deficiency-anaemia/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322336
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/iron-deficiency-anemia/symptoms-causes/syc-20355034