Какво представлява вестибуларната мигрена?

Вестибуларната мигрена представлява главоболие, което е придружено от световъртеж. Хората, които изпитват световъртеж (виене на свят), чувстват, че заобикалящата ги среда се движи около тях. Световъртежът може да предизвика усещания подобни тези при морска болест.


Епизодът на вестибуларна мигрена продължава от няколко секунди до няколко часа. Симптомите на вестибуларната мигрена могат да включват загуба на равновесие, болест на движението, световъртеж, замаяност, дезориентация или объркване, гадене и повръщане и силно главоболие.Докато пристъпите на мигрена често включват повтарящи се, пулсиращи главоболия, епизодите на вестибуларна мигрена може и да не включват точно такъв вид главоболия, което прави това състояние трудно за диагностициране.

 

Някои изследвания показват, че промените в начина на живот и диетата могат да помогнат за намаляване на честотата и тежестта на пристъпите на вестибуларна мигрена.


Как диетата влияе на пристъпите на вестибуларна мигрена?

Точната причина за вестибуларната мигрена остава неизвестна. За това състояние се съобщава, че засяга по-често жените. Генетичната предразположеност, диетата, начинът на живот и факторите на околната среда също могат да играят роля за възникването на вестибуларна мигрена. Изследванията показват, че промяната в хранителния режим може да намали появата и интензивността на пристъпите на главоболие.


Основните храни, за които има данни, че причиняват пристъпите на вестибуларна мигрена, включват - шоколад, алкохол, кафе, отлежали сирена и преработени меса. Тези храни съдържат химикали като тирамин, нитрати, хистамин и фенилетиламин, които са свързани със симптомите на мигрена.


Някои хора съобщават, че симптомите им на вестибуларна мигрена се влошават, когато се въздържат от хранене, което предполага, че гладуването и пропускането на хранене също може да увеличи тежестта на пристъпите.


Трябва да се вземе предвид, че отключващите състоянието храни могат да се различават при отделните хора. Всъщност, някои лица могат да установят, че хранителният им режим не се отразява на епизодите на вестибуларна мигрена.


Изследванията показват, че елиминационната диета може да помогне за идентифициране на потенциални задействащи фактори за състоянието. При тази диета се премахват храни, за които се подозира, че могат да влошават симптомите на вестибуларна мигрена. Тъй като хората реагират по различен начин на храните, елиминационните диети трябва да бъдат персонализирани за всеки отделен пациент. След известно време изключените храни се включват отново в хранителния режим, група по група, за да бъде определено дали някоя храна или група храни отключва вестибуларната мигрена.


Библиография:
National Center for Biotechnology Information (NCBI). Migraine-Associated Vertigo
National Library of Medicine (NLM). Migraine and Diet
American Academy of Family Physicians. Initial evaluation of vertigo