Кои храни трябва да бъдат избягвани при целиакия?

Единствените храни, които трябва да бъдат избягвани при хранителния режим при целиакия, са тези, които съдържат глутен.

 


Храните, които естествено съдържат глутен, включват:

  • Пшеница;
  • Динкел (спелта);
  • Твърда пшеница;
  • Лимец;
  • Емер;
  • Фаро (вида пшеница);
  • Грис;
  • Пшеничен зародиш;
  • Пшенични трици;
  • Ечемик;
  • Ръж;
  • Тритикале (хибрид между пшеница и ръж)

Продуктите, съдържащи тези съставки, включват:

  • Тестени изделия - гевреци, бисквити, хляб, царевичен хляб, кроасани, понички, питки, тортили, франзели, палачинки, кифли и вафли;
  • Десерти - торти, бисквитки, сладкиши, кори за баница и бонбони;
  • Паста - спагети, кус-кус, равиоли, юфка и пшенични тестени изделия;
  • Закуски - крекери, снаксове и гевреци;
  • Някои напитки - бира и други малцови напитки;
  • Други продукти - галета, крутони, пшенично брашно, ечемичено брашно, ръжено брашно, малцов ароматизатор / екстракт, соев сос, сосове с брашно и всичко, което съдържа брашно

Храните, които често са кръстосано замърсени от глутен, включват:

  • Пържени храни - в много ресторанти храните се пържат в един и същ фритюрник, който може да замърси безглутенови продукти като пържени картофи;
  • Неправилно боравене с предмети в ресторантите - ястията трябва да бъдат приготвяни с чисто оборудване и чист чифт ръкавици;
  • Овесът често се обработва със същото оборудване, което се използва за зърнените храни, съдържащи глутен, и може да бъде замърсен, освен ако не е специално етикетиран без глутен.

Храните, които често съдържат скрито глутен, включват:

  • Сироп от кафяв ориз - кафявият ориз не съдържа естествено глутен, но сиропът често се приготвя с ечемичен малц, който съдържа глутен;
  • Чипс - може да бъде поръсен с брашно или да съдържа малцов оцет, затова съставките трябва да бъдат проверявани;
  • Сладоледи и замразени кисели млека – при тях трябва да се внимава дали не съдържат смеси за бисквитки, сладкиши или брауни;
  • Меса - при някои се добавят смеси и маринати, нишестета, които съдържат глутен;
  • Маринати и дресинги за салати - може да съдържат малцов оцет, соев сос или брашно;
  • Заместители на месо - вегетариански бургери, вегетариански колбаси, имитация на бекон и имитация на морски дарове могат да съдържат глутен;
  • Пакети с подправки - може да съдържат нишесте или брашно, съдържащи глутен;
  • Супа - трябва да се внимава за брашно (крем супи);
  • Бульони - някои видове съдържат брашно

Какви са рисковете при целиакия?

Дефицит на витамини и минерали

 

Дефицитите на хранителни вещества са преобладаващи при хора с целиакия поради лошо усвояване в увреденото тънко черво.

Недостигът на желязо, калций, магнезий, цинк, витамин В12, ниацин, рибофлавин и фолиева киселина, както и витамини А, D, Е и К, са най-често срещаните дефицити. Всъщност необяснимата желязодефицитна анемия е един от най-разпознатите признаци на целиакия при възрастни.


Набавянето на вещества чрез хранителни добавки невинаги коригира дефицитите при хора с целиакия, ако червата им все още са увредени и не могат да абсорбират хранителни вещества.


Безглутеновата диета доказано възстановява червата достатъчно, за да коригира желязодефицитната анемия в рамките на 6 до 12 месеца, дори без да приема добавка.


Риск от безплодие


Жените с цьолиакия имат по-висока честота на безплодие и са изложени на по-голям риск от спонтанен аборт, отколкото жените без това състояние. Изследванията показват, че за това може да е виновен автоимунният отговор, който глутенът задейства при хора с целиакия. Установено е обаче, че след спазване на стриктна безглутенова диета се подобрява плодовитостта и се намалява честотата на спонтанните аборти.


Риск от рак


Целиакията е свързана с три пъти по-голям риск от неходжкинов лимфом - агресивна форма на рак, която възниква в лимфната система.


Няколко проучвания са установили, че ранното диагностициране на целиакия и спазването на безглутенова диета може да намали този риск, но са необходими повече изследвания.


Риск от остеопороза


До 75% от хората с нелекувана целиакия имат по-ниска костна плътност и по-висок риск от остеопороза. Това може да се дължи на лошо усвояване на калций и витамин D, както и на повишено възпаление, което пречи на процеса на изграждане на костите.


Изследванията показват, че ранното диагностициране на целиакия и започването на безглутенова диета може да помогне за спиране на загубата на костна маса и да намали риска от развитие на остеопороза.


Библиография:
National Institutes of Health (NIH). Extraintestinal Manifestations of Celiac Disease: Effectiveness of the Gluten-Free Diet
National Center for Biotechnology Information (NCBI). Systematic review: tolerable amount of gluten for people with coeliac disease
Healthline. 9 Signs and Symptoms of Celiac Disease