Какво е целиакия?

Целиакия (цьолиакия) представлява автоимунно заболяване, което причинява сериозно увреждане на лигавицата на тънките черва. Глутенът е протеин, който се съдържа в пшеницата, ечемика и ръжта и отключва симптомите на състоянието.


Понастоящем няма специфично лечение за целиакията. Необходимо е да се спазва стриктна безглутенова диета. Консумацията дори на малки количества глутен от хора, страдащи от състоянието, позволява на увреждането на червата да продължи, независимо от липсата на симптоми. Затова за пациентите с целиакия избягването на глутен е от съществено значение, но това може да бъде по-трудно, отколкото изглежда.Какво представлява диетата при целиакия?

Всеки пациент, диагностициран с целиакия, трябва да спазва диетата. При нея се изисква избягването на глутен, естествен протеин, който се съдържа в някои зърнени храни, включващи - пшеница, ечемик и ръж. Когато пациент с целиакия консумира глутен, това предизвиква автоимунен отговор в тялото му, който уврежда лигавицата на тънките черва. В резултат на това тънките черва не могат правилно да абсорбират хранителни вещества от храната, създавайки симптоми като диария, необяснима загуба на тегло и недохранване.


Кои храни са подходящи при състоянието?

Съществуват множество естествено безглутенови храни, които са подходящи да бъдат включени в хранителния режим при целиакия, те включват:

  • Протеини от животински произход - говеждо месо, пилешко месо, млечни продукти, яйца, месо от дивеч, агнешко месо, свинско месо, морски дарове;
  • Мазнини и масла - масло от авокадо, кокосово масло, зехтин, животински мазнини;
  • Плодове и зеленчуци - пресни, замразени, сушени или консервирани;
  • Безглутенови зърнени култури - амарант, елда, царевица, просо, киноа, ориз, теф и див ориз;
  • Билки и подправки - пресни и сушени билки;
  • Бобови растения - боб, леща, фъстъци, грах и соя;
  • Ядки и семена - всякакъв вид, включително бадеми, кашу, чиа, лен, пекани, кедрови ядки и орехи

Има и голямо разнообразие от специални продукти, включително хляб без глутен, зърнени храни, брашна, бисквити, тестени изделия и печени изделия.


Какви са ефектите от безглутеновата диета?

Безглутеновата диета намалява симптомите на цьолиакия. Много хора с цьолиакия изпитват неприятни симптоми като - диария, лошо храносмилане, коремна болка, умора и главоболие. Безглутеновата диета, за поне една година, е доказано, че повлиява тези симптоми при повече от 90% от хората с цьолиакия, подобрявайки значително качеството на живот.


Чревните симптоми като диария се повлияват най-бързо, като някои хора изпитват облекчение само след два дни на диета без глутен. Като цяло отнема средно един месец, за да бъде забелязано значително облекчаване на чревните симптоми, подуването на корема и коремните болки.


Проучванията показват, че до 95% от децата с целиакия, които са спазвали безглутенова диета в продължение на две години, вече не показват признаци на увреждане на червата. Възстановяването обикновено е по-бавно при възрастни - 34–65% постигат излекуване при спазване на диета за две години, но след пет или повече години на безглутенова диета процентът на излекуваните се покачва между 66% - 90%.


Библиография:
National Institutes of Health (NIH). Extraintestinal Manifestations of Celiac Disease: Effectiveness of the Gluten-Free Diet
National Center for Biotechnology Information (NCBI). Systematic review: tolerable amount of gluten for people with coeliac disease
Healthline. 9 Signs and Symptoms of Celiac Disease