За какво служи диетата при синдрома на Сьогрен?
Диетата при синдрома на Сьогрен е хранителен режим, който помага за намаляване на възпалението и други симптоми на синдрома. Въпреки че хранителният режим не може да излекува това автоимунно състояние, промяната в диетата може да помогне за облекчаването на симптомите, да осигури по-добро качество на живот и да подобри здравословното състояние на пациента.
Какво представлява синдромът на Сьогрен?
Синдромът на Сьогрен представлява хронично възпалително автоимунно заболяване, което кара имунната система да атакува жлезите, които произвеждат сълзи и слюнка. Заболяването е най-често срещано при възрастни жени, въпреки че може да засегне хора от всички възрасти. При автоимунните нарушения имунната система не може да разпознае здравите тъкани, при което следва имунен отговор, който поразява нормалните тъкани.
Най-честите симптоми при синдрома на Сьогрен са сухота в устата и в очите. Възможна е обаче и появата на други симптоми, които включват:
- Болки в ставите;
- Оток;
- Суха кожа;
- Сухота в гърлото;
- Суха носна лигавица;
- Вагинална сухота;
- Трудно преглъщане
Синдромът на Сьогрен често е свързан с други автоимунни заболявания, като лупус и ревматоиден артрит.
Какво трябва да е храненето при синдрома на Сьогрен?
Подобно на много здравословни диети, диетата на синдрома на Сьогрен се фокусира върху добре балансираното хранене, богато на зеленчуци, постни протеини и плодове. Освен увеличаването на нутриентите и здравословните протеини в диетата, при хранителния режим при синдрома на Сьогрен се елиминира или намалява консумацията на храни, които могат да причинят възпаление или да предизвикат алергични реакции.
В комбинация с предписания план на лечение, балансираната диета може да помогне за предотвратяване или намаляване на сухотата и възпалението при синдрома на Сьогрен.
Кои храни трябва да се избягват при синдрома на Сьогрен?
Спазването на диета при синдрома на Сьогрен или друга подобна противовъзпалителна диета означава елиминиране на храни, влошаващи симптомите и алергени. Някои храни, които трябва да се избягват, включват:
- Червено месо;
- Преработени храни;
- Пържени храни;
- Млечни продукти
- Захар и сладкиши;
- Алкохол;
- Газирани напитки;
- Глутен;
- Рафинираните зърнени храни;
- Масла от шафран, царевица и рапица
Някои храни влияят на хората по различен начин. Въпреки че тези храни могат да предизвикат възпаление и да влошат симптомите на синдрома на Сьогрен, някои от тях могат да се консумират умерено. Това се отнася конкретно за някои млечни продукти, като кисело мляко и сирене.
Ако симптомите започнат да се влошават след консумация на определени храни, трябва да се помисли за елиминирането им от диетата. Също така симптомите трябва да бъдат обсъдени със специалист, който насочва лечението.
Кои храни е полезно да се консумират при синдрома на Сьогрен?
Поддържането на диета, богата на храни с противовъзпалителен ефект, може да намали симптомите на сухота и да доведе до облекчение на други свързани състояния. Някои храни, които имат противовъзпалителен ефект включват:
- Зеленолистни зеленчуци;
- Ядки;
- Плодове;
- Куркума;
- Джинджифил;
- Чесън;
- Тлъсти риби;
- Маслини и зехтин;
- Авокадо;
- Пълнозърнести храни
Начинът, по който се приготвя храната, също може да повлияе на симптомите на сухота в устата. Няколко допълнителни съвета които могат да помогнат при състоянието:
- При приготвянето на сандвичи, може да бъдат добавени зеленчуци с високо съдържание на вода, например краставици.
- Добавянето на сосове към ястията може да улесни преглъщането, но е препоръчително умерено използване на някои кремообразни сосове, за да се ограничи съдържанието на мазнини.
- Супите и смутита могат да бъдат добра алтернатива на сухите храни.
- Препоръчителна е консумацията на течности по време на хранене, за да се облекчи преглъщането. Твърдите храни могат да бъдат консумирани по-лесно с бульони.
В комбинация с традиционните методи за лечение, диетата при синдрома на Сьогрен може да помогне за осигуряване на по-добро качество на живот и оптимално здраве.
Библиография:
Wilkinson K. (n.d.). Patient education sheet: Anti-inflammatory diet
American College of Rheumatology. Sjogren’s syndrome
Healthline. The Sjögren’s Syndrome Diet