Розацеята е често срещано хронично възпаление на кожата при хора над 30-годишна възраст, което изглежда като зачервяване или слънчево изгаряне. Това състояние обикновено засяга лицето - носа, бузите и брадичката. Също така може да засегне очите, ушите, шията и гърдите. Основните симптоми на розацеята са:

  • Зачервяване;
  • Сухота;
  • Лющене;
  • Разширени капиляри;
  • Пъпки;
  • Подуване

Ако има засягане на очите, то се проявява със симптомите - зачервяване, сълзене, чувствителност към светлина и замъглено зрение. Розацеята може също да причини дискомфорт, сърбеж и подуване. В тежки случаи може да доведе до удебеляване на кожата на носа и брадичка.


Причината за развитието на розацея не е известна. Смята се, че се появява в отговор на продължително възпаление в тялото. Промените в имунната система и дисбалансът на чревните бактерии също могат да бъдат фактори за възникването на състоянието.



Няма основно лечение за розацея, въпреки това са налични различни методи на терапия, които са насочени към симптомите. Спазването на подходяща диета, може също да помогне за намаляване на обострянията при състоянието. Методите за справяне със състоянието включват:

  • Слънцезащита;
  • Промени в диетата и начина на живот;
  • Лекарства с рецепта като азелаинова киселина и ивермектин;
  • Антибиотично лечение;
  • Лазерно лечение

Храни, които могат да намалят обострянията при розацея

Хранителни добавки

 

Смята се, че хранителните добавки, които съдържат здравословни мазнини и други хранителни вещества, могат да помогнат за облекчаване на симптомите при розацея или да повлияят благоприятно при сухота в очите при състоянието. Такива  хранителни вещества са омега-3 мастните киселини и цинковият сулфат.


Храни, които спомагат за балансирането на чревната микрофлора


В някои случаи се смята, че розацеята се предизвиква от дисбаланс при микроорганизмите, които живеят в червата и върху кожата. Храни, които насърчават размножаването на добрите бактерии в тялото, могат да помогнат за намаляване на симптомите на розацея. Те включват храни, богати на фибри, пребиотици и пробиотици.


Пребиотичните храни помагат за поддържането на здравословната среда на червата за полезните за организма бактерии. Пробиотичните храни помагат за добавянето на повече полезни микроорганизми в червата.

 

Примери за пробиотични храни са:

  • Кисело мляко;
  • Кисело зеле;
  • Кефир;

Тъй като при хората с розацея има широк спектър от фактори, които провокират състоянието, възможно е дори и някои от тези храни всъщност да предизвикат розацея при някои пациенти.

 

Пребиотичните храни включват богати на фибри храни като:

  • Банани;
  • Лук;
  • Праз;
  • Аспержи;
  • Чесън
  • Пълнозърнести храни (овес, ечемик, амарант)

Храни, които могат да предизвикат обостряния на розацея

Някои храни могат да предизвикат или влошат розацеята при някои пациенти. Консумацията на такива храни трябва да бъде избягвана или ограничена за подобряване на симптомите на състоянието.


Алкохол


Според някои клинични изследвания до половината от пациентите с розацея съобщават, че приемът на алкохол влошава симптомите при тях. Дори малко количество алкохол може да предизвика симптоми като зачервяване. Такива алкохолни напитки включват - вино, шампанско, бърбън, джин, водка, бира и други напитки.


Горещите напитки като чай, кафе и горещ шоколад също могат да предизвикат пристъпи на розацея.


Пикантни храни


Проучванията установяват, че подправките и пикантната храна влошават симптомите при около 75 процента от пациентите с розацея. Главният виновник вероятно е веществото капсаицин, което дава лютивия вкус на лютите чушки.


Капсаицинът засяга рецепторите за болка в кожата, което предизвиква усещане за топлина. Това може да повлияе неблагоприятно на розацеята. За да бъде ограничен капсаицинът в диета, трябва да бъдат избягвани определени продукти като люти сосове.


Храни, съдържащи цинамалдехид


Цинамалдехидът придава на канелата познатия ѝ остър вкус. Това съединение причинява усещане за затопляне, което може да предизвика симптоми на розацея. То се намира в редица храни:

  • Канела;
  • Домати;
  • Цитрусови плодове;
  • Шоколад

Лекарства, които могат да предизвикат обостряния на розацея


Някои лекарства могат да предизвикат симптоми на розацея. Това може да се случи, защото някои медикаменти повлияват на притока на кръв към кожата. Те включват:

  • Ниацин (витамин В3);
  • Симпатомиметици (лекарства за кръвно налягане);
  • Локални кортикостероиди

Хранителният режим може да помогне за облекчаването на симптомите на розацея, защото някои храни могат да повлияят на възпалението и да разширят кръвоносните съдове.


Най-вероятно няма да е необходимо да бъдат избягвани всички отключващи симптомите храни.

 

Някои храни могат да причинят обостряне само при отделни пациенти, страдащи от розацея, но не и при други. Също както при хранителните алергии и други състояния, важно е всеки човек индивидуално да определи кои храни влияят на симптомите му. Препоръчителна е консултация със специалист за изготвянето на ефективен хранителен режим при състоянието.


Библиография:
Egeberg A, et al. Rosacea and gastrointestinal disorders
Katta R, et al. Skin and diet: An update on the role of dietary change as a treatment strategy for skin disease
Kerri JE, et al. The role of diet in acne and rosacea
Weiss E, et al. Diet and rosacea: The role of dietary change in the management of rosacea