При рак на бъбрека, храните, които пациентите консумират, може да повлияят на състоянието им през деня. Важно е пациентите да разберат кои храни им влияят добре и кои храни трябва да избягват по време на лечението.


Въпреки че няма специфична диета за хората, страдащи от рак на бъбрека, добрите хранителни навици са жизненоважни за поддържането на здраво тяло и управлението на страничните ефекти от лечението на рака.


Кои храни са полезни за хора с рак на бъбрека?


Хранителните нужди на пациентите зависят от вида на лечението, на което са подложени, и от стадия на онкологичното заболяване. Въпреки това има някои храни, които е важно да бъдат включени в хранителния режим:


Плодове и зеленчуци


Плодовете и зеленчуците са с високо съдържание на разтворими фибри и много основни витамини и минерали. Те също така помагат за намаляване на нивата на холестерола и контролирането на кръвната захар.


Пълнозърнести храни и нишесте


Пълнозърнестият хляб, дивият ориз и пълнозърнестите тестени изделия са отличен източник на енергия. Те също са богати на фибри, желязо и витамини от група В.


Някои пълнозърнести храни имат високо съдържание на фосфор и калий. И двата елемента могат да създадат проблеми, при повишена консумация от тях, докато бъбреците не започнат да функционират напълно. Затова е необходима консултацията с лекар, за това кои пълнозърнести храни може да са най-подходящи за пациента.


Протеини


Протеините са необходима част от диетата на всеки човек, тъй като спомагат за изграждането и поддържането на мускулна маса. Но твърде голям прием на протеин при пациент с рак на бъбрека може да доведе до натрупване на отпадни вещества в кръвта. Това може да причини симптоми като умора, гадене и главоболие.


Важна е консултацията с диетолог за точното количество и най-добрите видове протеини, които пациентът да включи в неговата диета.


Кои храни трябва да избягват хората с рак на бъбрека?

Няколко храни могат да увеличат риска от усложнения, свързан с бъбреците. Тези храни трябва да бъдат консумирани умерено или да бъдат избягвани:


Храни с високо съдържание на сол


Солта може да наруши баланса на течностите в тялото и да доведе до високо кръвно налягане. Това може да влоши всяко нарушение на функцията на бъбреците. Преработените храни обикновено са с високо съдържание на натрий, затова е в интерес на пациента да ги избягва. Винаги, когато е възможно, трябва да бъдат използвани билки и подправки за овкусяване на ястията вместо сол.


Храни с високо съдържание на фосфор


Фосфорът е химичен елемент, необходим за поддържане на здравината на костите, но при хора с рак на бъбрека той може да се натрупа в кръвта и да причини симптоми като сърбеж и болки в ставите. При наличие на такива симптоми, може да се наложи намаляването на приема на храни с високо съдържание на фосфор като:

  • Семена;
  • Ядки;
  • Боб;
  • Зърнени култури

Твърде много вода


Прекомерното хидратиране може също да създаде проблеми на хората с рак на бъбрека. Намалената бъбречна функция може да компрометира производството на урина и да накара тялото да задържа твърде много течности.


По време на лечението на рак на бъбрека често се губи тегло. Пациентът може да забележи промяна във вкуса към определени храни. Дори пациентът да не се чувства особено гладен, той трябва да се храни редовно, така че организмът му да остане енергизиран през целия ден. Ако има проблеми с консумирането на пълни порции, може да помогне разделянето на храненията на пет или шест с по-малки порции вместо типичните две или три големи.


Лечението на рак може да отслаби имунната система и да направи организма по-податлив на инфекция. Затова трябва да бъдат взети допълнителни предпазни мерки при приготвяне и съхраняване на храната.


Продуктите трябва да бъдат измивани добре. Храни като месо и яйца трябва да бъдат добре сготвени. Препоръчително е избягването на сурови храни като суши и зеленчукови кълнове и пиенето на непастьоризирано мляко или сок.


Библиография:
Bramlet K. Study: How you cook meet can affect your kidney cancer risk
World Cancer Research Fund (WCRF). Diet, nutrition, physical activity and kidney cancer
American Cancer Society. Key statistics about kidney cancer