При псориазис, избягването на обострянията и факторите, които отключват симптомите му, е важна част от управлението на състоянието. Пристъпите на псориазис могат да бъдат причинени от различни фактори, които могат да включват - лошо време, повишен стрес и някои храни.


Съществуват някои храни, които е полезно да бъдат включени в хранителния режим при създаването на плана за лечение на псориазис. За други храни е установено, като цяло, че могат да предизвикат обостряния, въпреки че може да не бъдат отключващ при абсолютно всички пациенти, които са засегнати от псориазис.


Храни, които трябва да бъдат избягвани при псориазис


При псориазис е важно да се избягват храни, които могат да предизвикат възпаление. Възпалението и реакцията на имунната система на пациента могат да доведат до обостряне на състоянието.


Червено месо и млечни продукти


Както червеното месо, така и млечните продукти, както и яйцата, съдържат полиненаситена мастна киселина, наречена арахидонова киселина. Изследвания сочат, че страничните продукти на арахидоновата киселина може да играят роля при развиването на кожни лезии при псориазиса. Храните, които трябва да бъдат избягвани, включват:

  • Червено месо, особено говеждо;
  • Наденица, бекон и други преработени червени меса;
  • Яйца;

Глутен

 

Целиакията представлява състояние, което се характеризира с имунен отговор към глутена. Установено е, че хората, страдащи от псориазис, имат повишена чувствителност към глутен. При псориазис и глутенова непоносимост, важно е от диетата да бъдат отстранени храни, съдържащи този протеин. Храните, които трябва да бъдат избягвани, включват:

  • Пшеница и пшенични производни;
  • Ръж, ечемик и малц;
  • Тестени изделия, юфка и хлебни изделия, съдържащи пшеница, ръж, ечемик и малц;
  • Някои преработени храни;
  • Някои сосове и подправки;
  • Бира и малцови напитки;

Преработени храни


Консумацията на твърде голямо количество преработени (храните, които са преминали поредица от механични или химически процеси, извършени с цел промяна или съхранение) и висококалорични храни може да доведе до затлъстяване, метаболитен синдром и различни хронични заболявания. Определени състояния като тези причиняват хронично възпаление в тялото, което може да бъде свързано с обостряне на псориазиса. Храните, които трябва да бъдат избягвани, включват:

  • Преработени меса;
  • Предварително опаковани хранителни продукти;
  • Консервирани плодове и зеленчуци;
  • Всякакви преработени храни с високо съдържание на захар, сол и мазнини

Представители от семейство Картофови


Една от най-често съобщаваните причини за обостряне на псориазиса е консумацията на представители от семейство Картофови. Те съдържат соланин, за който е известно, че влияе върху храносмилането при хората и може да бъде причина за възпаление. Храните, които трябва да бъдат избягвани, включват:

  • Домати;
  • Картофи;
  • Патладжани;
  • Чушки;

Алкохол


Алкохолът има негативно влияние върху развитието на псориазисът. Смята се, че той е има разрушителни ефекти върху различни механизми, по които действа имунната система. При наличие на псориазис е най-добре консумацията на алкохол да бъде ограничена.


Храни, които са полезни при псориазис

При псориазис, диетата с високо съдържание на храни с противовъзпалително действие може да помогне за намаляване на тежестта на обострянето на състоянието.


Плодове и зеленчуци


Почти всички противовъзпалителни диети включват плодове и зеленчуци. Плодовете и зеленчуците имат високо съдържание на антиоксиданти, които представляват съединения, намаляващи оксидативния стрес и възпалението. Диетата с високо съдържание на плодове и зеленчуци се препоръчва при възпалителни състояния като псориазис. Храните включват:

  • Броколи, карфиол и брюкселско зеле;
  • Зеленолистни зеленчуци, като кейл, спанак и рукола;
  • Плодове, включващи боровинки, ягоди и малини;
  • Череши, грозде

Тлъсти риби


Диета с високо съдържание на тлъсти риби може да осигури на организма противовъзпалителни омега-3 мастни киселини. Приемът на омега-3 мастни киселини е свързан с намаляване на възпалителните вещества и общото възпаление. Рибите, полезни за консумация при състоянието, включват:

  • Сьомга, прясна или консервирана;
  • Сардини;
  • Пъстърва;
  • Треска

Трябва да се отбележи, че е необходимо да бъдат направени още изследвания, които трябва да изяснят връзката между омега-3 мастните киселини и псориазиса.


Здравословни растителни масла


Подобно на тлъстите риби, някои растителни масла също съдържат мастни киселини с противовъзпалително действие. Важно е да се приемат масла, които имат по-високо съотношение на омега-3 спрямо омега-6 мастни киселини. Такива масла са:

  • Зехтин;
  • Кокосово масло;
  • Ленено масло;
  • Шафраново масло

Хранителни добавки


Някои хранителните добавки може да помогнат за намаляване на възпалението при псориазис - рибеното масло, витамин D, витамин B-12 и селен. Ползите от тези хранителни добавки могат да намалят честотата и тежестта на обострянията при състоянието.

 

Библиография:
Fish. (n.d.). Katta R, et al. Diet and dermatology: The role of dietary intervention in skin disease
Sarkar D, et al. (2015). Alcohol and the immune system
Healthline. What Foods Can Trigger a Psoriasis Flare-Up?