Какво представлява псориатичният артрит?
Артритът предствлява набор от състояния, които се характеризират с болки в ставите и възпаление. Съществуват множество различни видове артрит, най-често срещаните включват:
- Остеоартрит;
- Ревматоиден артрит;
- Фибромиалгия;
- Псориатичен артрит
Псориатичният артрит е вид хроничен артрит, който се среща най-често при хора с хронично-рецидивиращата дерматоза – псориазис.
Подобно на други видове артрит, псориатичният артрит засяга основните стави на тялото. Тези стави могат да станат възпалени и болезнени и ако не бъдат лекувани дълго време, те могат да се повредят.
За хората с възпалителни състояния, консумацията на определени храни може или да намали възпалението, или да причини още повече щети. Някои проучвания сочат, че специфичният избор на храна може да помогне за намаляване на тежестта на псориатичния артрит.
Кои храни са препоръчителни при псориатичен артрит?
Омега-3 мастни киселини
За хората с псориатичен артрит противовъзпалителните храни са важни за потенциално намаляване на пристъпите на болка.
Омега-3 мастните киселини са вид полиненаситени мастни киселини. Те са проучени широко и надеждно поради техните противовъзпалителни свойства. Проучване, включващо хора с псориатичен артрит, разглежда използването на омега-3 полиненаситени мастни киселини като хранителни добавки за период от 24 седмици. Резултатите показват спад в:
- Активността на заболяването;
- Чувствителността на ставите;
- Зачервяването на ставите;
- Употребата на болкоуспокояващи без рецепта
Алфа-линоленова киселина (ALA) е вид омега-3 мастна киселина и се намира главно в растенията. Тялото не може да я създаде самостоятелно.
ALA трябва да се преобразува в ейкозапентаенова киселина (EPA) или докозахексаеновата киселина (DHA), за да бъде използвана от организма. EPA и DHA са два други важни типа омега-3. И двете се съдържат в изобилие в морските дарове.
Количеството на преобразуване на ALA в EPA и DHA е нисък, затова е важно да бъде консумирано голямо количество морска храна, съдържаща омега-3 мастни киселини, като част от пълноценната диета. Най-добрите източници на омега-3 мастни киселини включват:
- Тлъсти риби, като сьомга и риба тон;
- Водорасли;
- Конопено семе;
- Ленено масло;
- Чиа семена;
- Орехови ядки
- Зелен боб едамаме
Плодове и зеленчуци с високо антиоксидантно действие
При хора с определени заболявания, като псориатичен артрит, хроничното възпаление може да увреди организма. Антиоксидантите са съединения, които намаляват вредния оксидативен стрес при хронично възпаление. Проучване е установило, че много хора с артрит имат нисък антиоксидантен статус. Липсата на антиоксиданти е свързана с повишена активност и хроничност на заболяването.
Антиоксидантите се съдържат в пресните плодове, зеленчуци, ядки и подправки, кафе и зелен чай. Най-добрите източници на антиоксиданти включват:
- Горски плодове;
- Тъмнолистни зеленчуци;
- Ядки;
- Сушени смлени подправки;
- Тъмен шоколад;
- Чай и кафе
Пълнозърнести храни с високо съдържание на фибри
Затлъстяването е рисков фактор за развитието на псориазис, което го прави рисков фактор и за развитието на псориатичен артрит. Едно от най-често срещаните състояния, свързани със затлъстяването, е инсулиновата резистентност. Дългосрочните проблеми с кръвната захар причиняват инсулинова резистентност, най-често от нездравословна диета.
Изследванията показват, че има връзка между затлъстяването, инсулиновата резистентност и хроничното възпаление. За хората с псориатичен артрит контролирането на телесното тегло и кръвната захар са от решаващо значение.
Нерафинираните пълнозърнести храни съдържат големи количества фибри и вещества, които се усвояват по-бавно от храносмилателната система. Това помага да бъдат избегнати скокове в нивата на инсулин и да бъде поддържана кръвната захар в здравословни граници. Някои от най-добрите източници на пълнозърнести храни включват:
- Ръж;
- Царевица;
- Овесени ядки;
- Киноа;
- Кафяв и див ориз
Библиография:
Carlsen MH, et al. (2010). The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide
Konijeti GG, et al. (2017). Efficacy of the autoimmune protocol diet for inflammatory bowel disease
Harvard School of Public Health. Omega-3 fatty acids: An essential contribution
Healthline. Diet for Psoriatic Arthritis: What to Eat and Avoid