Какво представлява панкреатитът?

Панкреасът (задстомашна жлеза) e жлезист орган, който подпомага храносмилането чрез освобождаването на ензими. Възпалението на панкреаса, при което той не може да изпълнява своята функция, се нарича панкреатит.


Тъй като панкреасът е тясно свързан с храносмилателния процес, неговото състояние се влияе от избора на храна. В случаите на остър панкреатит, възпалението на панкреаса често се предизвиква от камъни в жлъчката. В случаите на хроничен панкреатит, при който обострянията се повтарят във времето, начинът на хранене може да бъде свързан с проблема.За подобряване на състоянието на панкреаса е необходима консумацията на храни, богати на протеини, съдържащи антиоксиданти и храни с ниско съдържание на животински мазнини. Полезна при състоянието е консумацията на боб и леща, супи, меса без тлъстини и алтернативи на млечните продукти (като ленено мляко и бадемово мляко). Приемът на такива храни облекчава работата на панкреаса при обработката им.

 

Спанакът, боровинките, черешите и пълнозърнестите храни помагат при храносмилането и се борят със свободните радикали, които увреждат органите. За десерт е полезна консумацията на повече плодове, вместо приемът на добавени захари, тъй като хората, страдащи от панкреатит, са изложени на висок риск от диабет. Подходящи храни при възпалението на панкреаса са също и чери домати, краставици и хумус.


Какво не бива да се яде или трябва да бъде ограничено при панкреатит?

Вредните храни при панкреатит включват:

  • Червено месо;
  • Пържени храни като пържени картофи и картофен чипс;
  • Майонеза;
  • Маргарин и масло;
  • Пълномаслени млечни продукти;
  • Сладкиши и десерти с добавена захар
  • Напитки, съдържащи голямо количество захар

Трябва също така да бъдат избягвани и трансмастните киселини. Пържените или силно преработените храни при бързо хранене, като пържени картофи и хамбургери, са едни от най-вредните за панкреаса, тъй като те могат да предизвикат обостряне на възпалението. Също така трябва да бъде намалена и консумацията на рафинираното брашно, намиращо се в сладкиши и бисквитки, защото тези храни натоварват храносмилателната система, като предизвикват повишение на нивата на инсулина.


Какъв трябва да бъде хранителният режим при възстановяване от панкреатит?

При възстановяване от остър или хроничен панкреатит е нужно да се избягва приемът на алкохол. Също така трябва да бъдат спрени цигарите. Диетата трябва да бъде съсредоточена върху консумацията на храни с ниско съдържание на мазнини, които няма да натоварят или причинят възпаление на панкреаса. Пациентът също така трябва да остане хидратиран.


Ако пациентът е бил хоспитализиран поради обостряне на панкреатит, вероятно би имал нужда от насоките на диетолог, който да му помогне да промени хранителните си навици за постоянно.


Хората, страдащи от хроничен панкреатит често изпитват недохранване поради намалената функция на техния панкреаса. Най-често се установява недостигът на витамините A, D, E и K в резултат на панкреатита.


Винаги е препоръчителна консултацията със специалист в областта на храненето, преди да бъдат предприети промени в хранителните навици при панкреатит. Полезно за състоянието е да има между шест и осем малки хранения през целия ден. Тази стратегия помага за по-доброто облекчаване на работата на храносмилателната система, отколкото режимът от две или три големи хранения.


Препоръчителен избор на мазнини са средноверижните триглицериди (MCT), тъй като не изискват ензими на панкреаса, за да бъдат усвоени. Тези мазнини могат да бъдат набавени чрез кокосово масло и палмово масло и се предлагат в повечето магазини за здравословни храни.


Трябва да бъде избягвана консумацията на твърде голямо количество много фибри наведнъж, тъй като това може да забави храносмилането и да доведе до намалено усвояване на хранителни вещества от храната. Фибрите също така могат и да намалят ефективността на ограниченото количество ензими при състоянието.


Библиография:
Banks PA, et al. The management of acute and chronic pancreatitis
Rasmussen HH, et al. Nutrition in chronic pancreatitis
Shea JC, et al. Advances in nutritional management of chronic pancreatitis
Healthline. Pancreatitis Diet