Храненето е процес, при който храната се приема и използва от тялото за растеж, за поддържане на организма здрав и за заместване на тъканите. Здравословната диета включва храни и течности, които имат важни хранителни вещества (витамини, минерали, протеини, въглехидрати, мазнини и вода), от които организмът се нуждае.

 

Хранителните цели по време на лечението на онкологични заболявания се основават на вида на рака, стадия му и други медицински състояния. Приемането на правилното количество протеини и калории е важно за лечението, борбата с инфекциите и доставянето на енергия.


 

Ракът и лечението на рак могат да повлияят на вкуса, обонянието, апетита и способността да се консумира достатъчно храна или да се усвояват хранителните вещества от храната. Това може да причини недохранване, което е състояние, причинено от липса на ключови хранителни вещества.

 

Недохранването прави болния слаб, уморен и неспособен да се бори с инфекцията или да завърши лечението на рак. В резултат на това недохранването може да намали качеството на живот и да стане животозастрашаващо. Недохранването може да се влоши, ако ракът расте или се разпространява.

 

Лечението на рак, което засяга храненето, включва:

 • Химиотерапия;
 • Хормонална терапия;
 • Лъчетерапия;
 • Оперативна намеса;
 • Имунотерапия;
 • Трансплантация на стволови клетки.

Странични ефекти от лечението на рак, пряко свързани с храненето

 • Запек, който може да причини дискомфорт и допълнително да намали желанието за ядене;
 • Диария, която може да лиши тялото от хранителни вещества и допълнително да се дехидратира;
 • Умора, което означава, че активността е намалена, така че се изгарят по-малко калории и съответно чувството за глад намалява през целия ден;
 • Загуба на вкус, което може да направи храната непривлекателна;
 • Гадене и повръщане, което може да намали апетита и да причини загуба на тегло.

Кои храни трябва бъдат включени, за да подобрят цялостното състояние на организма?

Протеини на растителна основа

Някои от най-добрите храни за хранене по време на химиотерапия или други лечения на рак са протеини на растителна основа. Те предлагат високи нива на витамини и минерали. Това означава, че трябва да се консумират много зеленчуци, както и боб, варива, ядки и семена. Ако се приемат и животински протеини, то трябва да бъдат чисто месо (тоест без излишни мазнини), пилешко или риба.

 

Здравословни мазнини

Мононенаситените и полиненаситените мазнини също имат ползи за здравето. Авокадото, зехтинът, маслото от гроздови семки и орехите са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които помагат в борбата с възпалението и подобряват здравето на сърдечно-съдовата система.

 

Здравословни въглехидрати

Когато става въпрос за въглехидрати, трябва да се избират храни, които са минимално преработени, като пълнозърнеста пшеница, трици и овес. Те имат разтворими фибри, които помагат за поддържането на добри чревни бактерии. Разтворимите фибри също насърчават производството на късоверижни мастни киселини, които помагат на всичко - от метаболизма до възстановяването на клетките.

 

Витамини и минерали

Витамините и минералите помагат на ензимните процеси в тялото ни, които играят голяма роля за стимулиране на имунната функция и намаляване на възпалението. Трябва да бъдат избрани храни, обогатени с витамин D. Те включват мляко, портокалов сок, кисело мляко и някои зърнени храни.

 

Кои храни трябва да се избегнат?

Трябва да се избягват пържени храни, които съдържат много хидрогенирани масла, които могат да увеличат възпалението. Тъй като онкологичните заболявания отслабват имунната система, трябва да се пропускат храни, които носят риск от хранителни заболявания, включително:

 • Леко сготвена или сурова риба, като суши;
 • Рохко сварени яйца или храни, които съдържат сурови яйца, като домашна майонеза;
 • Непастьоризирани сирена и млечни продукти;
 • Неизмити плодове или зеленчуци.

Референции:

https://www.webmd.com/cancer/cancer-diet

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/cancer/cancer-diet-foods-to-add-and-avoid-during-cancer-treatment

https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/side-effects/appetite-loss/nutrition-pdq