Нефротичен (нефрозен) синдром представлява бъбречно заболяване, при което тялото отделя твърде много протеин (кръвни белтъци) с урината. Това намалява количеството на протеин в кръвта и води до задръжката на вода и соли в тялото.


Храненето не причинява нефротичния синдром, но това, което пациентът консумира, може да влоши симптомите и да причини други усложнения, като високо кръвно налягане, бъбречна недостатъчност и повишени нива на мазнини (липиди) в кръвта.


Как диетата влияе на нефротичния синдром?


Промяната на диетата е от решаващо значение за избягване на бъбречно увреждане. Диетата с прекалено високо съдържание на протеини не се препоръчва при нефротичен синдром. Препоръчва се нисък до умерен прием на протеин, в зависимост от състоянието на бъбреците.
Твърде голямото количество на протеини в диетата е опасно, защото може да увреди нефроните (основните структурни и функционални единици на бъбреците) и да причини бъбречна недостатъчност.

 

Препоръчителният прием на протеин при нефротичен синдром е 1 грам на килограм телесно тегло на ден, това количество обаче може да варира в зависимост от моментното състоянието на бъбреците. Важна е консултацията със специалист, за да се определи специфичният хранителен режим при всеки пациент.


Диета с ниско съдържание на натрий (от солта) също се препоръчва при нефротичен синдром. Приемът на твърде много натрий при храненето може да доведе до по-нататъшно задържане на течности и соли, което води до последващо развитие на отоци и хипертония.


Тъй като нефротичният синдром може също да причини и високи нива на липиди в кръвта, намаляването на приема на мазнини може да предотврати сърдечно-съдови заболявания. За управлението на това състояние, е важно да се разбере кои храни трябва и кои не трябва да бъдат консумирани.


Кои храни се включват в диетата при нефротичен синдром?

  • Птиче месо, риба, миди;
  • Зрял фасул;
  • Фъстъчено масло;
  • Соя;
  • Плодове (ябълки, дини, круши, портокали, банани);
  • Зеленчуци (зелен фасул, маруля, домати);
  • Консервирани зеленчуци с ниско съдържание на сол;
  • Картофи;
  • Ориз;
  • Пълнозърнести храни;
  • Ядки (които да не са осолени);
  • Извара;
  • Тофу;
  • Мляко;
  • Масло или маргарин

Кои храни трябва да бъдат ограничени и които да бъдат избягвани при диета с нефротичен синдром?

  • Преработени сирена;
  • Месо с високо съдържание на натрий (шунка, бекон, наденица, хот-дог);
  • Консервирани меса;
  • Мариновани зеленчуци;
  • Осолен картофен чипс, пуканки и ядки;
  • Солени тестени изделия

Трябва да се има предвид, че някои подправки също имат високо съдържание на натрий. Възможностите за подправяне на ястията с ниско съдържание на сол включват - кетчуп, оцет, лимонов сок, билки и подправки, овкусители без или с ниско съдържание на натрий.


Трябва да се избягват - сос Уорчестър, бульон на кубчета, маслини, кисели краставички и соев сос.


Какви са усложненията на нефротичния синдром?

Може да възникнат усложнения, ако не се спазват някои препоръки при хранителния режим. Ако състоянието не се лекува, усложненията на нефротичния синдром може да  включват:

  • Образуване на кръвен съсирек (тромб);
  • Високо ниво на холестерол в кръвта;
  • Високо ниво на триглицериди в кръвта;
  • Недохранване;
  • Отслабване;
  • Недостиг на витамин D и калций;
  • Високо кръвно налягане;
  • Бъбречна недостатъчност;
  • Хронично бъбречно заболяване;
  • Инфекции

Нефротичният синдром не може да бъде предотвратен, но лечението на основното бъбречно заболяване и извършването на промени в хранителния режим може да предотврати влошаване на симптомите. Възможностите за лечение могат да включват - лекарства за кръвно налягане, диуретици, лекарства за разреждане на кръвта, лекарства за понижаване на нивото на холестерола или стероиди, ако бъбречното заболяване причинява възпаление.

 

Библиография:
National Kidney Foundation. Nephrotic syndrome
NephCure Kidney International Foundation. Low Sodium Diet
Healthline. Nephrotic Syndrome Diet