Защо е необходимо търсенето на лекарска помощ при мигрена?

При наличие на симптоми на мигрена е препоръчително да бъде потърсена лекарска помощ. Изследвания като компютърната томография (КТ) на глава или пълна кръвна картина (ПКК) могат да помогнат за поставянето на правилна диагноза, което е ключът към лечението.


Полезно е воденето на хранителен дневник, за да бъдат проследени храните, за които има по-голяма вероятност, че могат да отключат състоянието, както и храните, които изглежда помагат при мигрена. Споделянето на информацията със специалист може да бъде от полза за изграждането на по-персонализиран план за лечение.Ако пристъпите на мигрена засягат психичното здраве на пациента, е полезно консултирането с терапевт или психолог.


Какви храни са полезни при мигрена?

Консумацията на някои храни и напитки може да помогне за предотвратяване на пристъпите на мигрена. Някои храни съдържат големи количества минерали, витамини и мастни киселини, които могат да помогнат за предотвратяване на пристъпите.


Изследванията показват, че магнезият може да помогне за облекчаването на симптомите при мигрена. Храните, богати на магнезий, включват тъмнолистни зеленчуци, авокадо и риба тон.


Приемът на омега-3 мастни киселини също може да помогне при случаи на мигрена. Храните, богати на омега-3 мастни киселини, включват риби като скумрия и сьомга, както и семена и бобови растения.


Проучванията показват, че приемът на храни с много ниско съдържание на въглехидрати (кетогенна диета) може да помогне за намаляване на пристъпите на мигрена. Храни с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини включват – морските дарове, зеленчуците без скорбяла и яйцата. Въпреки това някои кетогенни храни могат да предизвикат мигрена. Винаги е полезно консултирането със специалист, преди започването на диета, тъй като съществуват рискове за здравето.


Някои хора, които получават мигренозни пристъпи, прибягват до елиминационна диета, за да облекчат своите симптоми. В някои случаи това може да причини много повече вреда, отколкото полза. Елиминационните диети, които изключват цели класове храни, могат да доведат до недохранване. Според проучване дефицитите, причинени от елиминационната диета, могат да имат дългосрочен отрицателен ефект.


Как се лекува мигрената?

Ако пристъпите на мигрена са по-тежки или чести, лекуващият лекар може да предпише лекарства. Някои лекарства за главоболие, които се продават без рецепта, могат да помогнат при болката, като парацетамол (ацетаминофен), ибупрофен и аспирин.


Почивката в тъмна и тиха стая помага в някои случаи. Като допълнителна помощ, студен компрес на главата оказва обезболяващ ефект. Съществуват и хранителни добавки, които може да бъдат приемани, те включват:

Винаги е препоръчителна консултацията с лекар, преди прибавянето на нови добавки към диетата, тъй като могат да възникнат взаимодействия.


Библиография:
National Center for Biotechnology Information (NCBI). Association of diet and headache
American Migraine Foundation. Diet and Headache Control
World Health Organization (WHO). Headache disorders