Какво представлява миелофиброзата?

Миелофиброзата е рядък вид рак на костния мозък, който е част от група заболявания, известни като миелопролиферативни неоплазми. Хората, страдащи от миелопролиферативни неоплазми имат костно-мозъчни стволови клетки, които растат и се възпроизвеждат по необичаен начин, водещо до промени в периферната кръв, което предизвиква симптоми като силна умора, треска и болка в костите.


Възпалението също играе роля при миелопролиферативни заболявания като миелофиброза. То може да засили симптомите на миелофиброза и да допринесе за прогресията на заболяването. Храните, които човек консумира, могат да повлияят на нивото на възпаление в тялото.



Няма специфична диета за миелофиброза, въпреки това придържането към балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни мазнини, може да помогне за намаляване на възпалението и дори да намали симптомите на миелопролиферативните неоплазии и да забави прогресирането на заболяването.


Каква е връзката между миелофиброзата и диетата?

Цитокините представляват протеини, които се освобождават от клетките и играят важна роля в клетъчната сигнализация. Някои от тях насърчават възпалението. Изследванията показват, че нивата на възпалителните цитокини са необичайно високи при хора с миелофиброза.


Спазването на добре балансирана диета, богата на противовъзпалителни храни, може да намали възпалението в тялото. Намаленото възпаление от своя страна може да намали симптомите на миелофиброза и да забави прогресирането на заболяването. Храни, които са препоръчителни при миелофиброза, включват:

  • Плодове;
  • Зеленчуци, особено тъмнолистни зеленчуци и кръстоцветни зеленчуци като броколи, спанак и зеле;
  • Бобови култури;
  • Ядки;
  • Пълнозърнести храни;
  • Яйца;
  • Здравословни масла, като зехтин;
  • Риба;
  • Обезмаслени млечни продукти;
  • Месо, което съдържа постни протеини

Храни, които трябва да бъдат избягвани, включват:

  • Преработени храни;
  • Червено месо;
  • Храни с високо съдържание на сол;
  • Сладки храни;
  • Храни с високо съдържание на наситени мазнини, като пълномаслено мляко и сирене;
  • Прекомерно количество алкохол

Тези храни могат да увеличат възпалението в тялото. Бързото хранене, пакетираните закуски, сода и храните, съдържащи рафинирана захар, са свързани с влошаването на симптоми при хора с миелопролиферативни новообразувания като миелофиброза.


Библиография:
Zhang J-M, et al. Cytokines, inflammation, and pain
Hasselbalch HC, et al. MPNs as inflammatory diseases: The evidence, consequences, and perspectives
Scherber RM, et al. Nutrition and supplement use characteristics in the myeloproliferative neoplasms