Има два вида мастни заболявания на черния дроб - индуцирани от алкохол и такива, които не са причинени от алкохол. Мастните чернодробни заболявания засягат голям процент от населението и могат да причинят чернодробната недостатъчност.

 

Мастните заболявания на черния дроб, които не са причинени от алкохол се диагностицират най-често при тези пациенти, които са с наднормено тегло, имат заседнал начин на живот и консумират нездравословна храна.Един от основните начини за лечението на мастно заболяване на черния дроб, независимо от причината за състоянието, е чрез диета. Както подсказва и наименованието - мастната чернодробна болест, при състоянието има наличие на твърде много мазнини в черния си дроб.

 

В здраво тяло черният дроб помага за отстраняването на токсините и произвежда жлъчен сок, който спомага за разграждането на мазнините. Мастните заболявания на черния дроб го увреждат и му пречат да работи нормално. Обикновено диетата при мастни заболявания на черния дроб включва:

  • Много плодове и зеленчуци
  • Растения с високо съдържание на фибри като бобови растения и пълнозърнести храни
  • Много малко добавена захар, сол, трансмазнини, рафинирани въглехидрати и наситени мазнини
  • Лишаване от алкохол

Диета с ниско съдържание на мазнини и с ниско съдържание на калории може да помогне за отслабването и да намали риска от мастно заболяване на черния дроб. Няколко храни и напитки, които да могат да бъдат включени в здравословната диета за черния дроб са:


Проучванията показват, че хората, които пият кафе при мастна чернодробна болест имат по-малко увреждане на черния дроб от тези, които не пият. Кофеинът понижава количеството на абнормните чернодробни ензими при хората, изложени на риск от чернодробни заболявания.


Установено е, че броколите помагат да се предотврати натрупването на мазнини в черния дроб. Яденето на повече зеленини, като спанак, брюкселско зеле и карфиол, също може да помогне за общата загуба на тегло.


Тлъстите риби като сьомга, сардини, риба тон и пъстърва са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини. Омега-3 мастните киселини могат да помогнат за подобряване на нивата на чернодробните мазнини.

 

Въглехидратите от пълнозърнести храни като овесена каша дават на тялото енергия. Съдържанието им на фибри също създава усещане за ситост, което може да помогне да поддържате теглото.


Орехите са храна с високо съдържание на омега-3 мастни киселини. При проучванията, пациенти с мастна чернодробна болест, които консумират орехи, показват на изследванията подобрена чернодробна функция.


Авокадото е с високо съдържание на здравословни мазнини и проучванията сочат, че съдържа вещества, които могат да забавят увреждането на черния дроб. То също е богато на фибри, които могат да помогнат за контрол на теглото.


Млечните продукти са с високо съдържание на суроватъчен протеин, който може да предпази черния дроб от по-нататъшни увреждания.


Слънчогледовите семки притежават високо съдържание на витамин Е, антиоксидант, който може да предпази черния дроб от увреждане.


Зехтинът е с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, също така той помага за понижаването на нивата на чернодробните ензими и контрол на теглото.


Чесънът не само придава аромат на храната, но и проучвания показват, че добавянето на чесън на прах може да помогне за намаляване на телесното тегло и мазнините при хора с мастни чернодробни заболявания.


Данните подкрепят, че зеленият чай може да попречи на усвояването на мазнините, но резултатите все още не са категорични. Проучвания изследват дали зеленият чай може да намали мазнините в черния дроб и да подобри работата му. Зеленият чай също има и много други ползи - от понижаване на холестерола до подпомагане на съня.


Библиография:
Nseir W, Hellou E, Assy N. (2014). Role of diet and lifestyle changes in nonalcoholic fatty liver disease.
Sofi F, Casini A. (2014). Mediterranean diet and non-alcoholic fatty liver disease: New therapeutic option around the corner?