Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) се характеризира с ограничение на въздушния поток в дихателните пътища и до момента не съществува лечение, което да се справи с болестта. За да подобрят състоянието си, диагностицираните пациенти с хронична обструктивна белодробна болест трябва да подобрят хранителните си навици. Здравословната диета няма да излекува ХОББ, но може да помогне на тялото да се пребори с инфекции в областта на гръдния кош, които могат да доведат до хоспитализация.


Диета с по-високо съдържание на мазнини и по-ниско съдържание на въглехидрати може да е най-подходяща за пациентите с хроничната обструктивна белодробна болест.


Нисковъглехидратната диета води до по-ниско производство на въглероден диоксид в организма. Това може да помогне на хората с ХОББ да управляват по-добре здравословното си състояние.Според проучвания при здравите хора, които спазват кетогенна диета, се произвеждат по-ниски нива на въглероден диоксид в сравнение с тези, които спазват средиземноморска диета. Други проучвания показват подобрение при хора с ХОББ, които спазват диета, включваща високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати, вместо диета с високо съдържание на въглехидрати.


Храни, които са включени в диетата при ХОББ

Богати на протеини храни


Консумацията на храни с високо съдържание на протеини, като месо, яйца и риба – особено тлъста риба като сьомга, скумрия и сардини.


Сложни въглехидрати


Сложни въглехидрати (бавни въглехидрати) имат високо съдържание на фибри, което спомага за подобряване на функцията на храносмилателната система и управлението на кръвната захар. Храните, които може да се включат в диетата са – леща, киноа, боб, овес, ечемик.


Плодове и зеленчуци


Пресните плодове и зеленчуци съдържат витамини, минерали и фибри. Тези хранителни вещества помагат за поддържането на здравето на тялото. Зеленчуците без нишесте (всички с изключение на грах, картофи и царевица) са с ниско съдържание на въглехидрати и могат да бъдат включени в диетата.

 

Богати на калий храни


Калият е жизненоважен за функцията на белите дробове, затова дефицитът му може да причини проблеми с дишането. Храните, съдържащи високи нива на калий, са – авокадо, тъмнолистни зеленчуци, домати, аспержи, цвекло, банани, портокали.


Здравословни мазнини


Храните с по-високо съдържание на мазнини, които трябва да се консумират са -  авокадо, ядки, семена, кокос и кокосово масло, маслини и зехтин, тлъсти риби и сирене. Тези храни осигуряват по-пълноценно хранене, особено в дългосрочен план.


Храни, които трябва да се избягват при ХОББ

Някои храни могат да причинят проблеми като газове и подуване на корема или да имат ниска или никаква хранителна стойност. Храните, които трябва да се избягват или сведат до минимум, включват:


Сол


Твърде много натрий или сол в диетата причинява задържане на вода, което може да повлияе на способността за дишане. Вместо сол, може да се използват билки и подправки за овкусяването на храната.


Въпреки това, по-голямата част от приема на натрий не идва от използването на солницата, а по-скоро от това, което вече присъства в храната. Затова е необходимо да се проверяват етикетите на храните, които се пазаруват. Храненето трябва да съдържа не повече от 300 милиграма (mg) натрий на порция. Цялото хранене трябва да съдържа не повече от 600 mg.


Някои плодове


Ябълките, пъпешите, костилковите плодове като кайсии и праскови могат да причинят подуване на корема и газове при някои хора поради съдържанието на ферментиращи въглехидрати. Това може да доведе до проблеми с дишането при хората с ХОББ. Вместо това може да се консумират плодове с ниска ферментация като ананас и грозде.


Някои зеленчуци и бобови растения


Има дълъг списък със зеленчуци и бобови растения, за които е известно, че причиняват подуване и газове. Важното е как тялото на всеки пациент специфично реагира на тях.
Това са храни, чиято консумация може да бъде спряна или да бъдат приемани, ако не създават проблем – боб, брюкселско зеле, карфиол, царевица, праз, леща, лук, грах, соя.

 

Шоколад


Шоколадът съдържа кофеин, който може да повлияе на лекарствата, които приема пациента. Пациентът трябва да се консултира със специалист, за да разбере дали трябва да избягва или да ограничи приема му.


Пържени храни


Храни, които са пържени могат да причинят газове и храносмилателни смущения.


Напитки


Хората с ХОББ трябва да се опитват да пият повече течности през целия ден. Адекватната хидратация улеснява откашлянето на секретите.


Препоръчително е ограничаването или изобщо избягването на кофеина, тъй като той може да попречи на лекарство, което приема пациента. Кофеиновите напитки включват кафе, чай, газирани и енергийни напитки.

 

Алкохолните напитки, могат да взаимодействат с някои лекарства. Алкохолът може също да забави дишането и да затрудни кашлицата.

 

Понякога е необходимо хората със сърдечни проблеми да ограничат приема на течности. Важна е консултацията със специалист, който да насочи пациента какво да приема и какво да изключи от хранителния си режим.

 

Библиография:
Alessandro R, et al. Effects of twenty days of the ketogenic diet on metabolic and respiratory parameters in healthy subjects.
Ferreira IM, et al. Nutritional intervention in COPD.
Healthline. COPD Nutrition Guide: 5 Diet Tips for People with Chronic Obstructive Pulmonary Disease