Какво е хипотиреоидизъм?

Хипотиреоидизмът представлява състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони, необходими за правилното функциониране на организма.


Хормоните на щитовидната жлеза помагат за контрола на растежа на тялото, възстановяването на клетките и метаболизма. В резултат на липсата на достатъчно хормони на щитовидната жлеза хората с хипотиреоидизъм могат да изпитат умора, загуба на коса, наддаване на тегло, чувство на студ и отпадналост, наред с много други симптоми.Хипотиреоидизмът засяга 1-2% от хората по света и се среща десет пъти повече при жените, отколкото при мъжете.


Храната сама по себе си не може да излекува хипотиреоидизма. Въпреки това, комбинация от правилните хранителни вещества и лекарства може да помогне за подпомагане на функцията на щитовидната жлеза и минимизиране на симптомите.


Какви се причините за развитието на хипотиреоидизъм?

Щитовидната жлеза (тиреоидната жлеза) има форма на пеперуда, съставена е от два дяла, които са свързани с провлак и се намира в предната част на шията. Тя произвежда хормони, които засягат почти всяка клетка в човешкото тяло.


Когато щитовидната жлеза получи сигнал от тироид стимулиращия хормон (TSH), тя освобождава щитовидни хормони в кръвта. Тироид стимулиращият хормон се произвежда от хипофизната жлеза, която се намира в основата на мозъка.


Понякога щитовидната жлеза не отделя хормони, дори когато нивата на тироид стимулиращия хормон в кръвта са високи. Това състояние се нарича първичен хипотиреоидизъм и най-често срещаният тип хипотиреоидизъм.


Приблизително 90% от случаите на първичен хипотиреоидизъм се причиняват от тиреоидит на Хашимото, автоимунно заболяване, при което имунната система по погрешка атакува щитовидната жлеза.


Други причини за първичен хипотиреоидизъм са йоден дефицит, генетичното нарушение, прием на някои лекарства и операция на щитовидната жлеза.


В някои случаи щитовидната жлеза не получава достатъчно тироид стимулиращ хормон. Това се случва, когато хипофизната жлеза не работи правилно и състоянието се нарича вторичен хипотиреоидизъм.


Как хипотиреоидизмът влияе върху метаболизма?

Тиреоидните хормони са много важни, защото контролират растежа, възстановяването на клетките и метаболизма - процесът, чрез който тялото превръща хранителните вещества в енергия.


Метаболизмът влияе върху телесната температура, както и върху това с каква скорост се изгарят калории. Ето защо хората с хипотиреоидизъм често изпитват студ и умора и лесно наддават на тегло.

 

Хората с хипотиреоидизъм имат ниски нива на тиреоидни хормони в кръвта. Това води до по-бавен метаболизъм и изгаряне на по-малко калории в покой. Наличието на бавен метаболизъм излага на някои рискове за здравето, като повишаване на нивата на холестерола в кръвта и затрудняване на отслабването.


Изследванията показват, че физическите упражнения с умерена до висока интензивност могат да помогнат за повишаване на нивата на хормоните на щитовидната жлеза. От своя страна това може да помогне за ускоряване на метаболизма.


Хората с хипотиреоидизъм също биха могли да увеличат приема на протеини с храненето. Изследванията показват, че хранителните режими с по-високо съдържание на протеини спомагат за ускоряване на метаболизма.


Кои хранителни вещества са важни за щитовидната жлеза?

Някои хранителни вещества са важни за оптималното здраве на щитовидната жлеза.


Йод


Йодът е основен градивен елемент, необходим за производството на хормони на щитовидната жлеза. Затова и хората с йоден дефицит са изложени на риск от развитие на хипотиреоидизъм.


Дефицитът на йод е много често срещан и засяга почти една трета от световното население. По-рядко обаче се среща при хора от развитите страни, където йодираната сол и богатите на йод морски дарове са широко достъпни.


При наличие на йоден дефицит е полезно добавянето на йодирана готварска сол към храната или консумацията на повече богати на йод храни, като - водорасли, риба, млечни продукти и яйца.


Хранителните добавки с йод не са препоръчителни, тъй като заедно с приемът на йод чрез храненето неговите нива могат за станат завишени. Някои проучвания показват, че приемът на твърде много от този минерал може също да увреди щитовидната жлеза.


Селен


Селенът помага за „активирането“ на хормоните на щитовидната жлеза, като помага те да могат да бъдат използвани от организма.


Този основен минерал има и антиоксидантни свойства, което означава, че може да предпази щитовидната жлеза от увреждане от молекули, наречени свободни радикали. Богати на селен храни са - бразилски ядки, риба тон, сардини, яйца и бобови култури.


Препоръчително обаче е избягването на приема на селен като хранителна добавка, освен ако това не е препоръчано от специалист. Чрез хранителните добавки е възможно да бъде прието твърде голямо количество от минерала, а селенът може да бъде токсичен в големи количества.


Цинк


Подобно на селена, цинкът помага на организма да „активира“ хормоните на щитовидната жлеза. Изследванията също така показват, че цинкът може да помогне на организма да регулира тироид стимулиращия хормон, който кара щитовидната жлеза да освобождава тиреоидни хормони.


Недостигът на цинк се среща рядко, независимо от това, при хипотиреоидизъм, пациентът трябва да се стреми да консумира повече богати на цинк храни, като - стриди и други черупчести, говеждо и пилешко месо.


Библиография:
Kempkea, J., Hussain, H., Bhan, B., & Graves, L. Treatment of thyroxine malabsorption
Nippoldt, T. B. Hypothyroidism diet: Can certain foods increase thyroid function?
Schomburg, L. Selenium, selenoproteins and the thyroid gland: interactions in health and disease