Кои хранителни вещества са вредни при хипотиреоидизъм?

Някои хранителни вещества могат да навредят на здравето на хората, страдащи от хипотиреоидизъм.

Гоитрогените (вещества, блокиращи усвояването на йод) са съединения, които могат да повлияят на нормалната функция на щитовидната жлеза. Те получават името си от термина „гуша” (goiter), при уголемена щитовидна жлеза, която се появява при хипотиреоидизъм. Храните, съдържащи гоитрогени, включват:

  • Соеви храни, като - тофу, темпе, едамаме;
  • Някои зеленчуци, като - зеле, броколи, карфиол, спанак;
  • Плодове и скорбялни растения, като - сладки картофи, маниока, праскови, ягоди;
  • Ядки и семена, като - просо, кедрови ядки, фъстъци

На теория хората, страдащи от хипотиреоидизъм трябва да избягват гоитрогените. Установено е обаче, че те са по-скоро проблем само за хора, които имат дефицит на йод или тези хора, които консумират големи количества гоитрогени. Изключение от това правило е перленото просо, защото някои проучвания са установили, че то може да попречи на функцията на щитовидната жлеза, дори ако човек не страда от дефицит на йод. Също така готвенето на храните, съдържащи гоитрогени, може да предотврати вредното въздействие на тези съединения.



Кои храни трябва да бъдат избягвани при хипотиреоидизъм?

При хипотиреоидизъм, не е необходимо избягването на твърде много видове храни. Въпреки това, храните, съдържащо гоитрогени, трябва да бъдат консумирани умерено, а в идеалния случай - да бъдат готвени.


Също така трябва бъде избягвана консумацията на силно преработени храни, тъй като те обикновено съдържат прекалено голямо количество калории. Това може да се окаже проблем, при хипотиреоидизъм, тъй като подпомага лесното наддаване на тегло. Храните и добавките, които е полезно да бъдат избягвани при хипотиреоидизъм, включват:

  • Просо - всички сортове;
  • Силно преработени храни - бургери, сладкиши, бисквитки и др.
  • Добавки - адекватният прием на селен и йод е от съществено значение за здравето на щитовидната жлеза, но приемът на твърде голямо количество от двата минерала може да причини вреда

Приемът, като хранителна добавка, на селен и йод е препоръчителен, само след консултация със специалист.


Някои храни е полезно да бъдат консумирани умерено, защото съдържат гьотрогени, или защото доказано влияят негативно при хипотиреоидизъм, те включват:

  • Храни, съдържащи соя - тофу, темпе, едамаме, соево мляко;
  • Кръстоцветни зеленчуци - броколи, карфиол, зеле, спанак;
  • Някои плодове - праскови, круши и ягоди;
  • Напитки - кафе, зелен чай и алкохол. Тези напитки могат да раздразнят щитовидната жлеза

Кои храни са полезни при хипотиреоидизъм?

Съществуват множество полезни храни за хора, страдащи от хипотиреоидизъм, те включват:

  • Яйца - те са полезна храна при състоянието, тъй като жълтъка съдържа йод и селен, а белтъка - протеини;
  • Месо - всякакви видове месо, включително - агнешко, говеждо, пилешко;
  • Риба и морски дарове, които включват - сьомга, риба тон, камбала, скариди
  • Зеленчуци - кръстоцветните зеленчуци могат да бъдат консумирани в умерени количества, особено полезни са, ако бъдат варени;
  • Плодове - банани, портокали, домати;
  • Безглутенови зърнени храни, които могат да съдържат - ориз, елда, киноа, семена от чиа и ленени семена;
  • Млечни продукти - мляко, сирене, кисело мляко;
  • Напитки без кофеин

Хората, страдащи от хипотиреоидизъм трябва да спазват диета, съдържаща зеленчуци, плодове и постни протеини. Тези храни са същевременно засищащи и с ниско съдържание на калории, което помага за предотвратяване на наддаването на тегло.


Библиография:
Kempkea, J., Hussain, H., Bhan, B., & Graves, L. Treatment of thyroxine malabsorption
Nippoldt, T. B. Hypothyroidism diet: Can certain foods increase thyroid function?
Schomburg, L. Selenium, selenoproteins and the thyroid gland: interactions in health and disease