Всичко, което постъпва в организма при процеса на хранене, трябва да бъде преработено от черния дроб. Поддържането на правилно хранене може да подобри неговото здраве и дори да намали въздействието на хепатит С.


При хепатит С черният дроб е засегнат от възпаление и с течение на времето това може да доведе до образуване на цироза и намалена чернодробна функция. Балансираното хранене може да помогне за облекчаване на част от това натоварване върху органа.


Какво трябва да включва диетата при хепатит С?


При хепатит С е особено важно телесното тегло да бъде поддържано в здравословни граници. Наднорменото тегло и затлъстяването могат да доведат до стеатоза на черния дроб - състояние, което е причинено от натрупването на излишни мазнини в черния дроб. Това може да направи хепатит С по-труден за контролиране.


Хората с хепатит С също имат повишен риск от развитието на диабет тип 2, затова е важно приемът на захар да бъде следен.


Спазването на диетичен режим при хепатит С изисква балансирано хранене, което включва:


Плодове и зеленчуци


Плодовете и зеленчуците осигуряват хранителни вещества като:

  • Фибри;
  • Фолиева киселина;
  • Витамин А;
  • Витамин С;
  • Витамин В6;
  • Калий

Проучвания съобщават, че зеленолистни зеленчуци могат да бъдат особено полезни за намаляването на натрупването на мазнини в черния дроб.


Протеини


Храните, съдържащи протеини, са много важни, тъй като помагат за възстановяването и замяната на чернодробните клетки, увредени от хепатит С. Храни, които включват протеини, са:

  • Риба;
  • Морска храна;
  • Пилешко месо;
  • Ядки;
  • Яйца;
  • Соеви продукти

Количеството протеин, което бива консумирано, зависи от възрастта, пола и нивото на активност на пациента. При наличие на цироза, лекуващият лекар може да препоръча по-висок прием на протеини, за да намали риска от загуба на мускулна маса и натрупване на течности.


Млечни продукти


Прясното мляко, киселото мляко и сиренето са добър източник на протеини и калций.


Пълнозърнести храни


Пълнозърнестите храни са добър източник на диетични фибри, които подпомагат функцията на червата и намаляват риска от сърдечни заболявания. Пълнозърнестите храни включват:

  • Хлябове от пълнозърнести брашна;
  • Кафяв или див ориз;
  • Пълнозърнести овесени ядки.

Пълнозърнестите храни обикновено съдържат по-високи нива на:

  • Фибри;
  • Витамини от група В;
  • Цинк;
  • Магнезий;
  • Желязо

При целиакия, трябва да бъдат консумирани само безглутенови зърнени храни, като елда, киноа и амарант.


Кафе и кофеин


Доказано е, че известно количество кофеин (по-малко от 100 mg) може да помогне при развитие на чернодробна фиброза, причинена от хроничната инфекция от вируса на хепатит С.


Зелен чай


Освен че представлява приятна напитка, зеленият чай има полезни свойства като цяло. Добавянето му към режима на хранене може да бъде от полза, тъй като се съобщава все повече за неговите положителни ефекти при хепатит С.


Кои храни трябва да бъдат ограничени при хепатит С?


Приемът на твърде много калории може да доведе до наддаване на тегло или затлъстяване, което може да увеличи риска от диабет.


Хроничният хепатит С може да доведе до претоварване с желязо на организма, което нанася вреди, затова може да бъде препоръчан ограниченият прием на храни, в които то се съдържа в големи количества.

 

Като цяло трябва да бъдат ограничени храни, които са:

  • Богати на мазнини;
  • Преработени;
  • Замразени;
  • Консервирани;
  • Солени;
  • От веригите за бързо хранене;

Намаляване на приема на сол


Въздържанието от консумацията на ястия с високо съдържание на натрий е особено важно. Солените храни могат да доведат до задържане на вода в тялото, което следователно повишава кръвното налягане. Това може да бъде опасно за хората с цироза.


Намаляване на приема на захар


Прекомерната консумация на десерти и сладкиши може да доведе до наддаване на тегло. Такива храни могат да бъдат заменени от плодове.


Библиография:
Silva LD, et al. (2017). The impact of nutrition on quality of life of patients with hepatitis C
Franz MJ. (2017). Weight management: Obesity to diabetes
Yasutake K, et al. (2012). Nutrition therapy for liver diseases based on the status of nutritional intake
Zoe D-M, et al. (2017). Relationship between hepatitis C virus infection and iron overload
Wijarnpreecha K, et al. (2017). Impact of caffeine in hepatitis C virus infection: A systematic review and meta-analysis