За хората, страдащи от хемофилия А, набавянето на достатъчно количество витамини и минерали от питателни, здравословни храни и поддържането на здравословно телесно тегло са от ключово значение за предотвратяване на усложнения от състоянието.


Кои храни и добавки трябва да бъдат избягвани при хемофилия А?

Като цяло, при състоянието, е необходимо да бъдат избягвани храни с високо съдържание на наситени мазнини и захар. Известно е, че пържените храни, снаксовете, бонбоните и газираните напитки не представляват част от здравословното хранене. Парче торта, от време на време, или шоколадово блокче не са проблем, но ежедневната им консумация не е полезна. Освен това е препоръчително да бъде ограничен и приема на:


  • Големи количества сок;
  • Безалкохолни напитки, енергийни напитки и подсладен чай;
  • Тежки сосове;
  • Масло или свинска мас;
  • Пълномаслени млечни продукти;
  • Сладкиши;
  • Храни, съдържащи трансмазнини

Десертите и сладкишите могат да бъдат заменени с плодове като - грозде или стафиди, череши, ябълки, праскови и круши, които са здравословна алтернатива на изкуствено подсладените храни.


При хемофилия А не бива да се приемат добавки с витамин Е или рибено масло. Те могат да попречат на тромбоцитите да се събират и слепват. Някои билкови хранителни добавки могат да влошат кървенето, затова, преди започване на техния прием, е необходима първо консултацията със специалист. По-специално трябва да бъде избягван приемът на следните билки:

Какви други препоръки е полезно да бъдат спазвани при хемофилия А?


Хидратация


Водата заема голяма част от здравословното хранене. Клетките на организма се нуждаят от вода, за да функционират правилно. Освен това, когато тялото е добре хидратирано, е по-лесно намирането на вена, при извършването на инфузия (вливане на течности в организма). Необходими са около 8 до 12 чаши вода на ден или повече, ако пациентът е много активен.


Четене на етикети на храни


Етикетите на храните съдържат изобилна информация. Когато се избира между продуктите, трябва да бъде обърнато внимание на следното:

  • Какви са размерите на порциите във всяка опаковка;
  • Броят на калориите в една порция;
  • Какво е количеството на наситени мазнини и трансмазнини;
  • Какво е количеството на захарта в продукта;
  • Какво е количеството на солта в продукта;
  • Какво е количеството на витамините и минералите в продукта

Необходимо е ограничаването на приема на наситени мазнини и трансмазнини, доколкото е възможно. Пациентите е нужно да се опитат да не консумират повече от 6 чаени лъжички захар на ден (за жените), и 9 чаени лъжички на ден (за мъжете). Приемът на сол в идеалния случай трябва да бъде не повече от 1500 милиграма на ден при повечето зрели хора.


Библиография:
LaFranco, J., & Delorm, D. Making better food choices
Healthline. Hemophilia A: Diet and Nutrition Tips
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). What is Hemophilia