Кандида (Candida) е най-често срещаната гъбичка в човешкото тяло и може да се открие в области като устата, кожата, храносмилателния тракт, ноктите на краката, ректума и влагалището. Като цяло е безвреден микроорганизъм, но свръхрастежът на тази гъбичка може да доведе до инфекция. Диетата при кандида е предназначена за облекчаване на симптомите на инфекцията, ефективността ѝ обаче може да е спорна при различните пациенти.


Какво е кандида?


Кандида представляват род гъбички, които използват човешкото тяло като гостоприемник. В различни части на тялото живеят над 150 известни вида кандида. Тези гъбички подпомагат храносмилането и усвояването на хранителни вещества. Възможните симптоми на инфекция, причинена от кандида, включват:


  • Гадене;
  • Подуване на корема, запек или диария;
  • Хронична умора;
  • Проблеми с кожата, като екзема или обриви;
  • Рецидивиращи инфекции на пикочните пътища;
  • Раздразнителност и промени в настроението;
  • Тревожност или депресия;
  • Болки в ставите

Въпреки големия брой видове кандида в тялото, само 15 от тях могат да причинят инфекция. Candida albicans е най-честият виновник за инфекция, представляващ над половината от всички случаи.


Какви са рисковите фактори за възникването на инфкция с кандида?


Има няколко рискови фактора за кандидоза, които включват:

  • Диета с високо съдържание на рафинирани въглехидрати и захар;
  • Висока консумация на алкохол;
  • Повишени нива на стрес;
  • Дисбаланс в микробиотата (чревната микрофлора);
  • Неправилна употреба на катетри;
  • Противозачатъчни таблетки или антибиотици;
  • Захарен диабет;
  • Слаба имунна система

Тази диета изключва консумацията на захар, глутен, алкохол, някои млечни продукти и вредни добавки, като същевременно насърчава консумацията на плодове с ниско съдържание на захар (като лимони, малини и боровинки), безскорбялните (с по-ниско съдържание на нишесте) зеленчуци (като маруля, аспержи, броколи, карфиол, краставици, спанак, лук, чушки) и храни без глутен.


Диетата изключва глутен поради твърденията, че може да навреди на чревната лигавица. Няма доказателства обаче, че глутенът причинява чревни увреждания при хора, които нямат глутенова непоносимост.


Високият прием на захар може да влоши инфекциите с кандида при хора с отслабена имунна система. Диета с високо съдържание на въглехидрати може да увеличи броя на гъбичките при някои хора, но липсват доказателства, че увеличава риска от инфекция.


Диетата изключва и някои млечни продукти, защото на теория лактозата може да стимулира растежа на кандида чрез повишаване на киселинността в устата.


Храни с изкуствени добавки, с наличие на плесени, консерванти и пестициди също се изключват от диетата.


Диета е предназначена да намали възпалението като включи здравословни храни, които могат да подпомогнат червата и да се намали рискът от кандидоза с течение на времето. Все още обаче няма солидни научни доказателства, които да потвърждават напълно ефективността на диетата. Този хранителен режим е предназначен за краткосрочна употреба, докато симптомите на кандидоза се подобрят.


Кои храни са включени и кои изключени от диетата при кандидоза?


Храни, които са включени в диетата при кандидоза

  • Плодове с ниско съдържание на захар - могат да се консумират в малки количества;
  • Зеленчуци без скорбяла - най-добре, ако се ядат сурови или приготвени на пара;
  • Зърнени храни без глутен - просо, киноа, овесени трици и елда.
  • Висококачествен протеин - пилешко месо, яйца, сьомга, пуешко месо и сардини;
  • Здравословни мазнини: авокадо, маслини, нерафинирано кокосово масло, ленено масло, екстра върджин зехтин и сусамово масло.
  • Определени млечни продукти - масло, органичен кефир или обикновено кисело мляко;
  • Ядки и семена - бадеми, слънчогледови семки, кокосови или ленени семена.
  • Билки и подправки - черен пипер, сол, канела, копър, чесън, джинджифил, риган, розмарин, червен пипер, куркума и мащерка;
  • Подсладители без захар - стевия, еритритол и ксилитол;
  • Напитки без кофеин - билкови чайове, кафе от цикория, филтрирана вода, домашно бадемово мляко, кокосово мляко (без добавки) и вода, инфузирана с лимон или лайм.

В допълнение, пробиотиците могат да помогнат за облекчаване на възпалението, да унищожат вредните организми и да намалят разпространението на симптомите на кандидоза.


Храни, които трябва да се избягват при кандидоза


Диетата при кандидоза е строг хранителен режим, който елиминира захарта, глутена, алкохола и някои млечни продукти. Привържениците на диетата смятат, че тези храни насърчават свръхрастежа на кандида.


Избягването на тези храни не е научно доказано като ефективно срещу инфекции с кандида. Изследванията обаче посочват, че прекомерният прием на захар може да влоши инфекциите.

  • Плодове с високо съдържание на захар - банани, фурми, стафиди, грозде и манго;
  • Зърнени храни, които съдържат глутен - пшеница, ръж, ечемик и лимец.
  • Рафинирани масла и мазнини: канолово масло, соево масло, слънчогледово масло или маргарин;
  • Кетчуп, соев сос, бял оцет, сос за барбекю, хрян или майонеза;
  • Някои млечни продукти, сирене и сметана;
  • Захар и изкуствени подсладители - аспартам, агаве, царевичен сироп, мед, кленов сироп, меласа и трапезна захар;
  • Ядки и семен като фъстъци, кашу, пекан и шамфъстък;
  • Кофеин, алкохол и захарни напитки - чайове с кофеин, кафе, енергийни напитки, сода, плодов сок, бира, вино или спиртни напитки;
  • Нитрати или сулфати

Диетата се състои от храни, които също могат да бъдат полезни за загубата на тегло, здравето на сърцето, функция на червата и намаляване на възпалението в тялото.

 

Диетата се фокусира и върху премахването на храни, съдържащи захар, които са свързани със затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и метаболитен синдром. Диета като тази може да бъде полезна за всеки - дори и за тези хора, които не страдат от кандидоза.


Библиография:
Brogden KA, Guthmiller JM, editors. Polymicrobial Diseases. Interactions between Candida Species and Bacteria in Mixed Infections.
Abi-Said, D., E. Anaissie, O. Uzun, I. Raad, H. Pinzcowski, and S. Vartivarian. The epidemiology of hematogenous candidiasis caused by different Candida species.