Какво е гастропареза?

Гастропарезата е състояние, при което стомашните мускули не функционират правилно, което води до бавно изпразване на стомаха в тънките черва.


Гастропарезата може да бъде отключена от заболяване или да възникне вследствие на дългосрочно заболяване, като диабет или лупус, но може да бъде и идиопатична, което означава, че причината за възникването ѝ може да бъде неизвестна.Гастропарезата може да възникне и след бариатрична хирургия (оперативно лечение на болестно затлъстяване) или друга медицинска процедура, която засяга храносмилането. Тя може да бъде хронично или временно състояние. Симптомите ѝ могат да бъдат леки или тежки и обикновено включват - гадене и повръщане, подуване на корема и образуване на киселини.


При гастропареза, количеството мазнини и фибри, които човек приема, може значително да повлияят на интензивността на симптомите. Корекциите в хранителния режим понякога са първият метод на лечение, който се предлага при хора, които страдат от гастропареза.


Кои храни са пепоръчителни при гастропареза?

При гастропареза диетичният режим е важно да бъде съсредоточен в малки, чести хранения с ниско съдържание на мазнини и лесно смилаеми храни.


Основните елементи на този вид диета включват храни с високо съдържание на протеини (като яйца) и лесно смилаеми зеленчуци (като задушени тиквички). Ако храната е лесна за дъвчене и преглъщане, това е добър индикатор, че може да бъде по-лесно усвоена от организма. Списъкът на препоръчителните храни и напитки, които могат да помогнат за контролирането на гастропарезата включва:

 • Яйца;
 • Фъстъчено масло;
 • Банани;
 • Хляб, зърнени храни и бисквити;
 • Плодов сок;
 • Зеленчуков сок (от спанак, зеле, моркови);
 • Плодови пюрета

Кои храни трябва да бъдат избягвани при гастропареза?

При наличие на симптоми на гастропареза, пациентът трябва да бъде наясно какви храни трябва да избягва. Като общото правило гласи, че храните с високо съдържание на наситени мазнини или фибри трябва да бъдат консумирани само в малки количества. Списъкът с храните и напитките, които могат да влошат дискомфорта на човек, страдащ от гастропарезата, включва:

 • Газирани напитки;
 • Алкохол;
 • Представители на семейство Бобови;
 • Царевица;
 • Семена и ядки;
 • Броколи и карфиол;
 • Сирене;
 • Масло

Какво включва диетата за възстановяване от гастропареза?

При възстановяване от гастропареза хранителният режим може да включва няколко фази, при които постепенно да бъдат въведени отново твърди храни. Асоциацията на пациентите с гастропареза описва трите фази на тази диета:

 • Първа фаза - ограничение най-вече до супи, бульон или шейкове, крем супи, зеленчуков сок;
 • Втора фаза -  ограничение до супи, които кракери и оризови спагети, фъстъчено масло;
 • Трета фаза – позволено е да се консумират лесни за прием нишестета, както и източници на протеини като пилешко месо и риба

По време на всички фази на диетата за възстановяване от гастропареза трябва да бъде избягвана консумацията на червено месо и зеленчуци с високо съдържание на фибри, тъй като те се усвояват по-дълго от организма.


Какви други съображения има за диетата при гастропареза?

При гастропареза трябва да бъде взето предвид колко често и в какъв ред се консумират различните видове храни. Препоръчва режимът да се състои от малки хранения, от пет до осем пъти на ден.

 

Храната трябва да бъде сдъвквана достатъчно добре, преди да бъде погълната. Необходимо е първо да бъдат консумирани питателни храни. В противен случай пациентът може да се засити с храни, които не зареждат достатъчно тялото с енергия.


Важно е организмът на пациента да получава необходимите витамини и минерали, докато се възстановява от гастропареза, затова е полезно приемането на мултивитамини като хранителна добавка.

 

Ако възникне загубата на тегло, вследствие от гастропареза, пациентът трябва да се насочи към прием на минимум 1500 калории на ден при възстановяването си.


Напитки като смутита, айрян, плодови и зеленчукови сокове и протеинови шейкове са лесно усвоими от организма и могат да помогнат за възстановяването от гастропареза. Важен е приемът на голямо количество вода, която помага на храносмилателната система, както и на целия организъм да остане хидратиран.


Нужно е да бъде избягвана консумацията на алкохол при наличие на симптоми на гастропареза, тъй като той може допълнително да доведе до дехидратация или запек.


Различните хора, с различни диагнози, могат да понасят определени хранителни продукти по-добре от други хора. Важна е консултацията със специалист, който да изготви индивидуален хранителен режим.


Библиография:
International Foundation for Functional Gastrointestinal Disorders. What is gastroparesis?
Parkman H. Idiopathic gastroparesis
Healthline. Gastroparesis Diet