Какво представлява гастроезофагеалната рефлуксна болест?

Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) е хронично състояние, при което стомашното съдържимо се връща към хранопровода. Това се нарича регургитация и обикновено се наблюдава в дългосрочен план, като може да доведе до неприятни симптоми, които включват киселини и болка в горната част на корема.

 


Тежестта на състоянието често е свързана с диетата и начина на живот на пациента. Избягването на храни, които отключват състоянието, може да облекчи симптомите на ГЕРБ.


Кои храни трябва да бъдат избягвани при гастроезофагеална рефлуксна болест?

Тъй като ГЕРБ е храносмилателно разстройство, хранителният режим често може да повлияе на симптомите на състоянието. Някои храни могат да предизвикат симптомите на гастроезофагеалната рефлуксна болест, затова извършването на промени в диетата и начина на живот може да допринесе до голяма степен за лечението на много случаи на гастроезофагеална рефлуксна болест.


Спред някои проучвания съществува връзка между рефлуксния езофагит, който е възпаление, дължащо се обикновено на ГЕРБ, и високия прием на специфични храни. Храните, които могат да влошат симптомите на ГЕРБ или рефлуксния езофагит, включват:

 • Месо, тъй като то обикновено има високо съдържание на холестерол и мастни киселини;
 • Храни с високо съдържание на мазнини, които могат да доведат до отпускане на долния езофагеален сфинктер (мускулна клапа);
 • Твърде големи количества сол;
 • Богати на калций храни, като мляко и сирене, които са източници на наситени мазнини;

Мляко

 

Същестува изследване, което разглежда връзката между алергията към кравето мляко и симптомите на ГЕРБ при деца, при което се установява, че децата с такава алергия често изпитват симптоми на ГЕРБ след консумация на краве мляко.


Някои хора, които редовно изпитват дискомфорт или подуване на корема, след консумация на млечни продукти, съдържащи краве мляко, може да открият, че елиминирането на тези продукти от диетата им намалява симптомите.


Холестерол


Според проучване, изследващо връзката между холестерола и ГЕРБ, е установено, че хората, които приемат повече холестерол, наситени мастни киселини и по-висок процент калории от мазнини, са по-склонни да развият симптоми на ГЕРБ.


Други храни, които могат да причиняват обостряния на ГЕРБ


Има допълнителни храни, обикновено причиняващи обостряне на ГЕРБ, които лекарите често препоръчват на хората с това състояние да избягват. Те включват:

 • Шоколад;
 • Мента;
 • Газирани напитки;
 • Кисели сокове (като портокалов сок);
 • Кофеин;
 • Кисели храни, включително доматен сос

Съществуват малко клинични доказателства, свързващи тези храни със симптомите на ГЕРБ, но опитът на някои хора със състоянието показва, че тези храни могат да влошат симптомите.


Отключващите симптомите на състоянието храни обаче могат да се различават в зависимост от отделните случаи. Пациентите с ГЕРБ трябва да се опитат да елиминират всеки вид храна (за който се предполага, че предизвиква симптоми) от диетата си, за да видят дали състоянието им се подобрява. Ако симптомите не се подобряват, тези храни могат да бъдат включени обратно в хранителния план на пациента.


Кои храни са полезни при гастроезофагеалната рефлуксна болест?

Според проучванията някои храни могат активно да намаляват честотата на симптомите на ГЕРБ. Те включват:

 • Протеини от източници с ниско съдържание на холестерол, като сьомга, пъстърва, бадеми, пилешко месо, боб и леща;
 • Въглехидрати, които се срещат в плодовете, зеленчуците, картофите и някои пълнозърнести храни;
 • Богати на витамин С храни (като плодове и зеленчуци);
 • Плодове с високо съдържание на фибри, магнезий и калий (особено плодове, като - ябълки, круши, авокадо, пъпеши, праскови и банани);
 • Яйца (въпреки съдържанието им на холестерол);
 • Зеленолистни зеленчуци, като - броколи, спанак, къдраво зеле, аспержи и брюкселско зеле

Изследванията също така показват, че храни с високо съдържание на фибри, особено разтворими фибри, могат да помогнат за намаляване на симптомите на ГЕРБ.


Библиография:
Emling, S. 5 top foods to stave off acid reflux symptoms
Katz, P. O., Gerson, L. B., & Vela, M. F. Diagnosis and management of gastroesophageal reflux disease
Kaltenbach, T., Crockett, S., & Gerson, L. B. Are lifestyle measures effective in patients with gastroesophageal reflux disease?