Често небалансираното хранене върви ръка за ръка с повишена тревожност и по-честа поява на депресивни епизоди. За възстановяване на емоционалния баланс и справяне с депресията е важно да си осигуряваме хранителен режим, който е богат на всички микронутриенти, от които мозъкът има нужда, за да функционира ефективно. Такива хранителни вещества са Омега-3 мастните киселини, витамините В6, В9 и В12, както и аминокиселината триптофан. Достатъчният прием на витамин D също е от ключово значение за превенция на депресията.

 

Важно значение има балансираната диета, която съдържа максимални количества естествени продукти и избягването на преработени храни. Пълноценната диета, която съдържа следните храни, има благоприятстващо за психичното здраве действие:


  • Плодове и зеленчуци;
  • Пълнозърнести храни;
  • Пилешко месо;
  • Риба;
  • Зърнени храни;
  • Ядки;
  • Млечни продукти с ниско съдържание на мазнини.

Всички тези храни имат протъвовъзпалително действие и са мощни антиоксиданти. Също така те влияят на концентрацията на моноамини, които имат важно значение за регулиране на емоциите. Недостигът на витамин В9, наречен още фолиева киселина, е често срещан при пациентите с депресия и се предполага, че води до промени в процесите на метилиране в клетките на централната нервна система. Тези процеси имат важно значение за производство на невротрансмитери, които участват в регулацията на настроението. Също така, високата консумация на фолиева киселина намалява значително риска от депресия. Ценни източници на този витамин са варивата, зеленолистните зеленуци и вътрешностите.

 

При жените недостигът на витамин В12 повишава риска от развитие на депресия. Ето защо е важно да се приемат следните храни, които са отлични източници на този витамин:

  • Миди и морски дарове;
  • Вътрешности;
  • Риба тон;
  • Сардини;
  • Сьомга;
  • Херинга;
  • Пъстърва;
  • Яйчен жълтък;
  • Телешко и агнешко месо.

Омега-3 мастните киселини имат важно значение за лечение на депресията. Диетата, богата на Омега-3 мастни киселини с дълга верига, имат ключово значение за превенция на депресията, тъй като те имат водещо значение за развитието и правилното функциониране на нервната система. Ценни източници на Омега-3 са сьомгата, пъстървата, сардините, морските дарове, лененото масло и ядките. Ниските нива на витамин D водят до по-честа проява на депресивни епизоди. Ето защо е препоръчително да включим следните храни в диетата си:

  • Мазни риби;
  • Мляко и млечни продукти;
  • Яйчен жълтък;
  • Масло.

Триптофанът е ключов прекурсор за синтезата на серотонин, известен още като “хормонът на щастието”. Серотонинът има важно значение за синтезата на мелатонин - “хормонът на съня”. Диетата, богата на триптофан, който се набавя от витамин В6, благоприятства синтезата на серотинин и има положително влияние върху емоционалния баланс. Храните, богати на триптофан са:

  • Риба;
  • Пилешко месо;
  • Варива;
  • Сусамено и тиквено семе;
  • Млечни продукти.

Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/Dietes/Fiche.aspx?doc=diete-depression