Какво представлява болестта на Паркинсон?

Болестта на Паркинсон е едно от най-честите невродегенеративни заболявания, което засяга предимно хора в напреднала възраст. Симптомите на болестта на Паркинсон варират при различните случаи, но обикновено включват - мускулни спазми, тремор (треперене) при покой, забавени волеви движения и болезненост в мускулите. Причините и факторите за възникването на болестта на Паркинсон все още се проучват.


Тъй като болестта на Паркинсон е тясно свързана със загубата на допамин генерираните клетки (които произвеждат този важен невротрансмитер) в мозъка, научните изследвания са съсредоточени в търсенето на начини за увеличаването на допамина по естествен път, чрез спазването на хранителен режим.Вторичните симптоми на болестта на Паркинсон, като деменция и объркване, също могат да бъдат повлияни чрез промени в начина на живот като диета и упражнения. Храните с високо съдържание на антиоксиданти понякога са препоръчвани, за да намалят оксидативния стрес в мозъка.


Антипаркинсоновите медикаменти (за повишаване на нивата на допамина или допаминови агонисти) са лекарства, които много хора с болест на Паркинсон използват за контролиране на симптомите, но не съществува основно лечение, което напълно да спре появата на симптоми.

 

Тъй като няма лечение за болестта на Паркинсон и лекарствата, които се предписват за справяне със симптомите, понякога имат тежки нежелани реакции, все повече хора търсят алтернативни средства за лечение на заболяването.


Какви храни са полезни при болест на Паркинсон?

Съществуват изследвания, които се фокусират върху протеините, флавоноидите и „полезните“ бактерии (пробиотици) за подобряване на симптомите на болестта на Паркинсон.


Антиоксиданти

 

Смята се, че диетата с високо съдържание на антиоксиданти намалява „оксидативния стрес“, който може да влошава симптомите на болестта на Паркинсон и подобни състояния.

 

Проучванията през последното десетилетие, които са изследвали идеята за антиоксидантно лечение на болестта на Паркинсон, все още не са открили конкретни доказателства, които да свързват антиоксидантите с лечението ѝ. Въпреки това, намаляването на оксидативния стрес все още се използва за подобряването на общото здраве на организма. Антиоксиданти могат да бъдат набавени чрез консумацията на:

  • Ядки, като орехи, пекан, бразилски орех, шамфъстък;
  • Боровинки, къпини, годжи бери, бъз;
  • Домати, чушки, патладжан;
  • Спанак и кейл

Спазването на растителна диета с високо съдържание на тези видове храни може да осигури най-висок прием на антиоксиданти.


Фава боб (бакла)


Някои пациенти, които страдат от болестта на Паркинсон консумират бакла, защото тя съдържа леводопа - съставката в някои лекарства, които се използват за лечение на болестта на Паркинсон. Понастоящем няма категорични доказателства, подкрепящи консумацията на бакла като лечение за състоянието, тъй като не се знаете какво количество леводопа се набавя и това не може да замени лечението със самото лекарство.


Омега-3 мастни киселини


За справяне с вторичните симптоми на болестта на Паркинсон, като деменция и объркване е полезна консумацията на храни, съдържащи омега-3 мастни киселини, като - сьомга, камбала, стриди, соя, ленено семе и боб. По-специално соята е обект на проучвания за свойството ѝ да предпазва от болест на Паркинсон. Храните, съдържащи омега-3 мастни киселини, могат да подобрят когнитивната функция.


Кои храни трябва да бъдат избягвани при Паркинсон?

Млечни продукти


Млечните продукти са свързани с повишен риск от развитие на болестта на Паркинсон. Повишената консумацията на млечни продукти може да повлияе отрицателно на нивата на окисление в тялото, които засягат мозъка, правейки симптомите по-трайни. Показано е, че този ефект е по-силен при мъжете, отколкото при жените и не се наблюдава при пациенти, които приемат допълнително калций.


Някои изследвания показват, че дефект в начина, по който организмът използва калциевите йони (Ca2 +), формата на калция, пребиваващ в костите, а също и в млечните продукти, може да бъдат виновни за прогресията на болестта на Паркинсон.


Храни с високо съдържание на наситени мастни киселини


Ролята, която храните с високо съдържание на наситени мастни киселини играят при прогресията на болестта на Паркинсон, все още се проучва. Възможно е в крайна сметка да бъде установено, че има някои видове наситени мастни киселини всъщност помагат на пациентите с болест на Паркинсон.


Някои ограничени изследвания показват, че кетогенните диети с ниско съдържание на протеини са полезни за някои пациенти с болестта на Паркинсон. Други изследвания установяват, че високият прием на наситени мазнини влошава заболяването.


Като цяло храните, които са пържени или силно преработени, променят метаболизма, повишават кръвното налягане и влияят негативно на нивата на холестерола. Нито едно от изброените не е полезно за организма, особено ако човек се бори с болестта на Паркинсон.


Библиография:
Chen H, et al. Dairy products and risk of Parkinson’s disease
Earhart GM, et al. Parkinson disease and exercise
Gao X, et al. Prospective study of dietary pattern and risk of Parkinson disease
Mahe P. Protective effects of fisetin and other berry flavonoids in Parkinson’s disease
Seidl SE, et al. (2014). The emerging role of nutrition in Parkinson’s disease