Белодробната артериална хипертония е състояние, при което артериите, които пренасят богата на кислород кръв към белите дробове, са свити заради увеличаване на съдовото съпротивление. При белодробна артериална хипертония, може да възникне:

  • Виене на свят;
  • Припадък;
  • Гадене;
  • Затруднено дишане

Състоянието може да бъде контролирано чрез здравословен начин на живот, като храненето е особено важно. Някои храни повишават кръвното налягане, а други могат да причинят наддаване на тегло.


Намаляване на приема на сол


Един от най-често срещаните съвети, които специалистите дават, е да бъде намален приемът на сол. Солта се съдържа в много пакетирани, мариновани и консервирани храни, така че изборът на пресни продукти може да помогне за ограничаване на количеството на натрий при консумация.


Препоръчително е храната да бъде опитвана на вкус, преди да бъде добавяна сол. Много хора добавят сол по навик и по този начин приемат повече от необходимото количество. За подправянето на вкуса на ястията може да бъдат използвани подправки като кимион, билки, чесън.


Ограничаване на течностите

Много хора, страдащи от белодробна артериална хипертония, не бива да приемат повече от два литра течности на ден, но за прилагането на такова ограничение е необходима предварителна консултация със специалист. Важно е теглото да бъде следено, това може да помогне на оценката на правилната консумация на течности. Ако бъде усетено наддаване на тегло в рамките на един ден, е възможно приемът на течности да надхвърля нормата. Необходимо е да бъде избягван приемът на твърде много течности, за да бъде предотвратено тяхното натрупване в организма.


Избягване на приема на алкохол и кофеин

Избягването на кофеина и други стимуланти, като алкохол, е необходимо за регулирането на кръвното налягане. Вместо тях може да бъдат консумирани чай и заместители на кафето като цикория. Ограничаването на кофеина също може да помогне за по-добрия сън.

 

Облекчаване на гаденето

Много пациенти с белодробна артериална хипертония съобщават, че новите лечения предизвикват гадене. За да бъде облекчен този ефект, е необходимо да бъде намалена консумацията на храна с високо съдържание на мазнини. Препечените филийки и крекери, които не са осолени, могат да помогнат на пациента да се почувства по-добре, ако изпитва гадене. Препоръчително е да бъдат избягвани също и газираните напитки и джинджифила.

 
Прием на желязо

Според някои проучвания белодробната артериална хипертония се влошава, когато има дефицит на желязо в организма. Необходимо е в хранителния режим да бъде включена консумацията на червено месо, боб и тъмнозелени листни зеленчуци като спанак. Тялото усвоява по-добре желязото, ако бъдат включени в диетата и храни, богати на витамин С, като домати, чушки, броколи и цитрусови плодове.


Консумация на повече чесън

Според някои проучвания, веществото в чесъна, наречено алицин, помага за разширяването на кръвоносните съдове и поддържането кръвното налягане. Консумацията на чесън трябва да става в рамките на един час след нарязването му, иначе няма да бъдат получени ползите, които алицинът предоставя.


Постоянен прием на витамин К

Въпреки че тъмнозелените листни зеленчуци са добър източник на желязо, те също съдържат значително количество витамин К. Непоследователният прием на твърде много от този витамин може да повлияе на действието на лекарствата за разреждане на кръвта. Затова е необходимо намирането на баланс за задоволяване на нуждите на тялото от желязо, докато бъде проследяван и приема на витамин К. Препоръчителна е консултацията с лекар, относно ефектите от приема на витамина. Ключово е да бъде поддържан приемът на витамин К постоянен всеки ден, независимо дали е по-висок или по-нисък.


Водене дневник

Всеки организъм е различен и реагира специфично на промените в храненето. Воденето на дневник за въздействието на храните може да е от полза при промените в диетата.


Дневникът не трябва да бъде обширен. Може да бъде записвано само времето на хранене, видът храна и какво е чувството след хранене.

 

Дневникът може да помогне за откриването на това коя храна кара пациента да се чувства най-добре. Контролирането на белодробната артериална хипертония е от решаващо значение и може да спаси живота на пациента.


Библиография:
National Heart, Lung, and Blood Institute. What Is pulmonary hypertension?
National Institutes of Health (NIH). Important information to know when you are taking warfarin (Coumadin) and vitamin K
Healthline. Pulmonary Arterial Hypertension Diet Tips