Какви са целите на диетата при анкилозиращ спондилит?

Болестта на Бехтерев, или анкилозиращ спондилит, е хронично възпалително заболяване, което засяга предимно гръбначния стълб и сакроилиачните стави (сакроилиит). Спазването на диета, богата на плодове, зеленчуци, постни протеини, ядки, бобови растения и зърнени храни, може да помогне за намаляване на пристъпите на възпаление.


При липса на хранителни вещества, пациентът може да се възползва от прием на някои хранителни добавки. Необходимо е лекуващият лекар да бъде уведомен за всички лекарства, които пациентът приема, тъй като някои добавки могат да попречат на лечението.Важно е при храненето да бъде контролирана киселинността в организма, като се намали неговата pH, защото високата киселинност предразполага към възпалителна реакция. При автоимунните заболявания, като болестта на Бехтерев, е важно да бъде постигната по-алкална среда в тялото, което може да стане с приемането на повече алкални храни.


Кои храни трябва да бъдат избягвани при анкилозиращ спондилит?

Диета с ниско съдържание на нишесте (скорбяла)


Някои хора, страдащи от анкилозиращ спондилит съобщават за подобрение на симптомите, когато са на диета с ниско съдържание на нишесте. Някои по-стари изследвания съобщават, че ограничаването на нишестето може да помогне за намаляване на възпалението. Диетата с ниско съдържание на нишесте включва – плодове, зеленчуци, месо, риба, мляко и млечни продукти, яйца. Продукти, съдържащи нишесте, са:

 • Хляб;
 • Тестени изделия;
 • Картофи;
 • Ориз;
 • Сладкиши;
 • Захар, сол и мазнини

Силно преработените храни и тези с високо съдържание на захар и мазнини могат да предизвикат възпаление. При някои пациенти млечните продукти също могат да причинят възпаление.


Важно е четенето на етикетите на продуктите и избягването на храни, които съдържат твърде много допълнителни съставки, от които тялото не се нуждае, като например:

 • Добавени захари;
 • Високо съдържание на натрий;
 • Наситени мазнини;
 • Тансмазнини (хидрогенирани масла);
 • Консерванти;

Алкохол

 

Полезно при състоянието е ограничаването на приема на алкохол или изобщо неговото избягване. Алкохолът също може да взаимодейства с лекарства, причинявайки нежелани реакции.


Прекомерните количества алкохол могат да увредят черния дроб, лигавицата на тънките черва и стомаха. Това може да затрудни смилането на хранителни вещества и да попречи на способността за абсорбиране и съхраняване на определени витамини.


Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)


Много хора, страдащи от артрит приемат нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), които могат да причинят увреждане на лигавицата на червата. Бананите и киселото мляко с жива закваска, когато бъдат взети с НСПВС, могат да помогнат за защитата на червата.


Библиография:
Office of Dietary Supplements (ODS). Omega-3 fatty acids: Fact sheet for health professionals
Arthritis Foundation. The connection between gluten and arthritis
National Center for Biotechnology Information (NCBI). Ebringer A, et al. The use of a low starch diet in the treatment of patients suffering from ankylosing spondylitis