Анкилозиращият спондилит (болест на Бехтерев) е форма на артрит, която засяга предимно гръбначния стълб. Много хора спазват специални хранителни режими за облекчаване на симптомите на заболяването.


Не е открита универсална диетата при анкилозиращ спондилит, въпреки това, богата на витамини и полезни хранителни вещества диета, е полезна за цялостното здраве и някои храни дори могат да помогнат за намаляване на пристъпите на възпаление.


Омега-3 мастни киселини


 

Някои проучвания съобщават, че добавките с омега-3 мастни киселини могат да намалят активността на заболяването при хора с болест на Бехтерев. Освен добавки, много храни също са богати на тези мастни киселини. Храните, които съдържат омега-3 мастни киселини, включват:

  • Ленено семе;
  • Орехи;
  • Масла от соя, рапица и ленено семе;
  • Риби като сьомга и риба тон

Други храни, които съдържат по-малки количества омега-3 мастни киселини, са брюкселско зеле и спанак.


Плодове и зеленчуци

 

Консумацията на различни плодове и зеленчуци е подходящ начин за набавянето на повечето витамини и минерали, от които тялото се нуждае, за да остане здраво. Плодовете и зеленчуците са здравословна алтернатива на пакетираните закуски, които са калорични и имат минимална или никаква хранителна стойност.


Зърнени храни

 

Зърнените храни имат високо съдържание на фибри и могат да намалят възпалението. Въпреки това, дори някои пълнозърнести храни могат да предизвикат симптоми при някои хора с артрит, това може да се дължи на глутена.


Елиминационната диета за един месец е един от най-добрите начини за идентифициране на храните, които предизвикват симптоми на анкилозиращ спондилит. При елиминационната диета се премахват определени храни, за които се смята, че предизвикват симптоми и след това се добавят обратно в хранителния режим, една по една, като същевременно се наблюдават всички промени в симптомите на заболяването. Най-добре е пациентите да се консултират със специалист преди започването на елиминационна диета.


Полезно е пациентът да си води дневник за храните, които изключва по време на елиминационната диета и когато храните се въвеждат отново, за да бъде определено дали зърнените храни, и по-специално глутенът, причиняват обостряне на анкилозиращия спондилит.


Библиография:
Office of Dietary Supplements (ODS). Omega-3 fatty acids: Fact sheet for health professionals
Arthritis Foundation. The connection between gluten and arthritis
National Center for Biotechnology Information (NCBI). Ebringer A, et al. The use of a low starch diet in the treatment of patients suffering from ankylosing spondylitis